Версія для друку

Обговорюємо акредитацію освітніх програм за новими вимогами

5 лютого на факультеті прикладної математики на виконання рішення ректорату пройшло методичне заняття для викладачів та студентів факультету, на якому обговорювалася організація освітнього процесу, забезпечення якості освіти, акредитація освітніх програм. Заняття провела завідувач навчально-методичного відділу університету Аліна Дворецька.

Розпочинаючи засідання, голова методичної ради факультету прикладної математики, доцент Ольга Притоманова наголосила, що сьогодні забезпеченню якості вищої освіти в державі приділяється велика увага. На потребу часу в університеті створена рада з питань якості освіти, а на кожному факультеті – бюро забезпечення якості вищої освіти. Цікаво, що до участі у контролі якості освіти нині долучаються й студенти. Участь студентів в оцінюванні дотримання стандартів студентоцентрованого навчання є цілком європейською практикою.

Аліна Дворецька розповіла про оновлення інформаційних розділів на сайті університету, про положення ДНУ, які регламентують діяльність підрозділів та освітній процес у цілому. Цікавою для викладачів та студентів факультету була розмова про особливості організації сучасного процесу акредитації. Так, сьогодні оцінюються такі основні аспекти освітньої програми, як цілі і структура програми; зарахування, навчання та оцінювання студентів; управління та організація навчального процесу; кадрове, матеріальне, фінансове, науково-методичне забезпечення; наявність внутрішньої системи забезпечення якості; дотримання доброчесності та прозорості на всіх етапах реалізації програми.

Аліна Миколаївна, користуючись офіційним сайтом ДНУ, продемонструвала приклади оформлення відомостей про самооцінювання освітніх програм, які вже проходили акредитацію в університеті, розповіла про результати експертного оцінювання кожної зі справ за відповідними критеріями. Важливо, що вся інформація має оприлюднюватися на офіційному сайті закладу вищої освіти. Аліна Дворецька наголосила також, що для вдалої акредитації треба розпочинати роботу з модернізації освітніх програм із залученням практиків та роботодавців, а також студентів.

Нові підходи до акредитації освітніх програм викликали жваву дискусію. Зокрема, викладачів цікавило, чи існують єдині вимоги до силабуса й індивідуальної траєкторії навчання студентів, чи включатиме процедура акредитації освітніх програм перевірку рівня знань студентів (ККР), що необхідно враховувати при модернізації освітніх програм, як можна підтвердити свою участь у консультуванні підприємств, чи існує в університеті правова база для запровадження дуальної освіти.

На всі запитання Аліна Миколаївна надала вичерпні відповіді, підкреслила необхідність таких зустрічей та подякувала співробітникам факультету за цікаві запитання, небайдужість і готовність до якісних змін.

Завідувач кафедри комп’ютерних технологій
Наталія Гук


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram