Версія для друку

Науковий старт для школярів

1 лютого на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбувся ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів «Малої академії наук учнівської молоді». Свої перші наукові праці представляли учасники двох відділень: історії і філософії та суспільствознавства.

Юних дослідників прийшли підтримати голова Дніпропетровської обласної ради Святослав Олійник та очільник департаменту освіти і науки Олексій Полторацький.

Відкриваючи роботу секції «Соціологія», проректор ДНУ з наукової роботи, професор Сергій Оковитий побажав школярам успішно представити свої роботи: «Це перша сходинка на вашому науковому шляху, і, можливо, з неї розпочнеться ваше сходження як дослідника, фахівця в обраній галузі. Університетські викладачі, які були рецензентами ваших перших робіт, із задоволенням надалі, коли ви станете студентами нашого класичного університету, будуть науковими керівниками дослідницьких розвідок», – зазначив Сергій Іванович.

Директор комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді» Дніпропетровської обласної ради Наталія Тягло зазначила, що до другого, обласного, етапу школярі підійшли гарно підготовленими: «Над науковими роботами багато учнів працювали не один рік, і сьогодні ми вітаємо і восьмикласників, наймолодших наших дослідників, і випускників, які представляли свої дослідження раніше й удосконалювали їх». Тож усім школярам побажали наснаги, впевненості в своїх силах і успішних презентацій робіт фаховому журі.

Загалом на базі ДНУ протягом суботи працювали шість секцій: «Історія України», «Історичне краєзнавство», «Етнологія», «Археологія», «Соціологія», «Філософія», «Теологія, релігієзнавство та історія релігії». Фахове зацікавлення високих гостей викликали роботи, представлені до захисту в секції «Соціологія», які мали прикладне практичне значення. Так, Ганна Гайдук досліджувала переваги формальної і неформальної освіти, а також яким видам освітніх практик віддають перевагу молоді люди. І в Олексія Полторацького, і у членів журі було багато запитань щодо уподобань сучасних учнів та їхнього ставлення до різних форм освіти. Жваве обговорення викликала й робота наймолодшого учасника секції, восьмикласника Максима Воробйова, який вивчав використання школярами різних месенджерів.

Крім участі в роботі секцій КПНЗ «МАНУМ» ДОР голова обласної ради Святослав Олійник поспілкувався із проректорами Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. «Обласна рада зацікавлена у розширенні співпраці з нашим університетом. Зокрема йшлося про розміщення регіонального замовлення на підготовку фахівців, яких потребує область, насамперед це вчителі середньої школи, – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Свинаренко. – Також було відзначено високий рівень науково-дослідних робіт, які були сьогодні представлені до захисту. Святослав Васильович сказав, що деякі навіть передасть відповідним фахівцям для вивчення і впровадження».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram