Версія для друку

У ДНУ відзначили ювілей Миколи Федоровича Герасюти

Студенти і викладачі фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара долучилися 17 грудня до відзначення 100-річчя фундатора і провідного фахівця ракетно-космічної галузі України, доктора технічних наук, члена-кореспондента НАН України Миколи Федоровича Герасюти.

Вшанувати пам’ять цієї видатної особистості прибули також наші давні партнери – працівники ДП КБ «Південне» імені О. Макарова – А.Ф. Шептун, І.Ф. Ларіонов, В.Т. Гіленко, О.А. Бугаєнко, О.В. Болілий, А.М. Тонконоженко, П.В. Семененко.

Зустріч розпочав перший проректор ДНУ, професор Олег Дробахін. Він поділився із присутніми особистими спогадами про Миколу Федоровича, акцентуючи увагу на багатогранності цієї надзвичайно талановитої особистості й на тому, що і в інших сферах діяльності людства він залишився не просто видатним ученим, а й дуже чутливою до проблем і негараздів інших людиною.

Після цього слово надали співробітнику ДП КБ «Південне» Анатолію Шептуну. Він зосередив увагу на науковій школі з балістики, динаміки та управління космічною технікою, яка нараховує більше 40 докторів та кандидатів наук. Вони працювали та продовжують працювати як у ДП КБ «Південне», так і в ДНУ.

Вшанувати пам’ять свого батька на факультет особисто приїхала його донька – Галина Миколаївна. Вона поділилася спогадами про Миколу Федоровича та дала настанови молодому поколінню фізтеху ДНУ.

Завідувач кафедри систем автоматизованого управління Анатолій Кулабухов згадував викладачів, професорів М.О. Якушкіна та В.О. Ларіна, кандидатів технічних наук Н.Г. Білецьку та А.П. Лебедь, яким пощастило працювати з М.Ф. Герасютою, а також розповів про роботу кафедри того періоду. Він підкреслив, що під керівництвом Миколи Федоровича були розроблені та впроваджені методи вирішення багатопараметричних крайових та варіаційних задач. Анатолій Михайлович зазначив, що М.Ф. Герасюта багато уваги приділяв створенню матеріальної бази для вивчення систем керування приладів ракет-носіїв, а також передачі практичного досвіду фахівцями ДП КБ «Південне» студентам фізико-технічного факультету.

Нещодавно університет проводив наукову конференцію, присвячену ювілею М.Ф. Герасюти, де всі бажаючі мали змогу поділитися своїми науковими здобутками та й просто спогадами, пов’язаними з цією неймовірно простою і в той же час великою Людиною.

Світла пам’ять про Миколу Федоровича Герасюту зберігатиметься в наших серцях.

Анжеліка Давидова, заступник декана
фізико-технічного факультету з наукової роботи,
Василь Шевцов, завідувач кафедри проектування
і конструкцій літальних апаратів,
Анатолій Кулабухов, завідувач кафедри
систем автоматизованого управління


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram