Версія для друку

Працівники оранжереї ботсаду ДНУ продовжують збирати дивовижні плоди

На початку грудня у ботанічному саду Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара достигли плоди декоративної тропічної рослини – монстери делікатесної.

Монстера делікатесна (Monstera deliciosa) – найбільша ліана з родини ароїдних (Araceae). Батьківщиною цієї унікальної квіткової рослини вважаються вологі тропічні ліси Амазонії.

Бразильську ліану, яку інколи називають монстром чи людоїдом за будову листя, схожого на скелет, в Україні часто вирощують задля естетики. А у ботсаду ДНУ ще й ласують супліддями цієї унікальної тропічної красуні. Плоди монстери делікатесної їстівні. Визрівають вони цілий рік. По суті, достиглий плід монстери – це велика ягода довжиною 20-30 см, шириною 5-9 см з товстою лусковидною шкіркою і соковитою ароматною м'якоттю, що за смаком нагадує суміш ананаса і полуниці.

Директор ботанічного саду Дніпровського національного університету доцент кафедри фізіології та інтродукції рослин Анатолій Кабар зізнався, що дозрілі плоди помітили відвідувачі саду. «Ця рослина унікальна тим, що це один із небагатьох видів родини ароїдних, який має їстівні супліддя, схожі за будовою на кукурудзу, бо з великої квітки з'являється купа ягідок. Плоди розвиваються без запліднення, але воно відбувається приблизно раз на місяць. Формується таке супліддя зазвичай протягом 10-14 місяців. Однак з’їсти ці плоди потім необхідно протягом трьох днів, адже вони швидко починають гнити. За смаком вони нагадують ананас із присмаком полуниці. Або ж, за іншими оцінками, – щось середнє між смаком банана та ананаса чи то банана і ківі», – розповів Анатолій Миколайович.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram