Версія для друку

Чи були козаки європейськими лицарями, з’ясовували в інтелектуальній вітальні ДНУ

29 жовтня наукова бібліотека ДНУ ім.О. Гончара гостинно відкрила двері інтелектуальної вітальні «Полемічні діалоги» для студентів усіх факультетів університету. Тема зустрічі – «Українське козацтво: селяни-втікачі чи люди лицарські» була приурочена Дню українського козацтва, який традиційно відзначаємо в жовтні.

З вітальним словом до присутніх звернувся директор Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді, професор Валентин Іваненко, ознайомивши аудиторію з історією відкриття вітальні та її основним призначенням – неформальним спілкуванням між викладачами та студентами. Валентин Васильович щиро побажав цікавих відкритих диспутів та гострої полеміки.

Спікером зустрічі був кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Олег Репан. Стисло, але змістовно Олег Анатолійович зупинився на історії українського козацтва. У цікавій формі він виклав матеріали за хронологією подій ХІV – ХVIIІ ст. Студенти історичного, хімічного та філологічного факультетів дізналися про історичні витоки козаків як селян-втікачів, походження терміну «козак». Доповідач яскраво на прикладах простежив зв’язки й традиції українського козацтва ХVІ – ХVIIІ ст. та сучасного українського війська. Вдалим був підхід спікера до опису портретів козака-воїна і козака-захисника. Присутні погодилися з думкою, що українське козацтво варто віднести до лицарських людей за європейськими вимірами. Студенти були активними, ставили складні та суперечливі запитання, на які отримали високопрофесійні відповіді.

Яскравим доповненням до обраної теми стала книжково-ілюстративна експозиція «Під покровом Богородиці», яка привернула увагу студентів та викладачів змістовним наповненням, новими надходженнями та різними поглядами про історію українського козацтва. Зустріч проходила у теплій та затишній атмосфері художнього відділу.

Людмила Лучка, заступник директора
наукової бібліотеки ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram