Версія для друку

Азійський вектор співпраці

Із зворотнім візитом Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара відвідала делегація Євразійського національного університету ім. Л. Гумільова на чолі з ректором Бахитжаном Абдраімовим.

Метою візиту було розширення співпраці в рамках двосторонньої угоди між двома університетами, підписаної навесні цього року ректорами ДНУ і ЄНУ під час роботи ХІ з’їзду Євразійської асоціації університетів, що проходив в Астані. У ході зустрічі в Дніпропетровську українські та казахські вчені обговорювали взаємовигідні напрямки наукового та академічного співробітництва. Ректор ДНУ ім. О. Гончара Микола Поляков ознайомив гостей з тими проектами, за якими університет вже працює з країнами Азії, та окреслив широкий спектр потенційних можливостей класичного університету, презентуючи гостям „Збірник бізнес-пропозицій ДНУ”, до якого увійшли більше ста новітніх наукових розробок, готових до впровадження в різні галузі виробництва. „Впевнений, наша співпраця принесе користь обом країнам і обом університетам,” – наголосив Микола Вікторович. У відповідь ректор ЄНУ ім. Л. Гумільова Бахитжан Абдраімов зазначив: „Минулого року товарообіг між Україною і Казахстаном становив 5 мільярдів доларів, але потенціал обох країн значно більший. Іще вище ми оцінюємо потенціал міжвузівського співробітництва. Сьогодні наша держава зробила великі інвестиції у розвиток лабораторної бази провідних казахських університетів. Так, наш університет має іонний прискорювач, якого немає в жодній країні СНД, що дозволяє нам вести наукові дослідження на сучасному рівні та запрошувати до спільних наукових пошуків провідних учених як із СНД, так і з Європи. Та водночас ми відчуваємо гостру нестачу вітчизняних фахівців у тих галузях, в яких вже багато років успішно працює ДНУ”.

До складу делегації увійшли декан фізико-технічного факультету Кайрат Кутербеков, доцент кафедри ядерної фізики, новітніх матеріалів і технологій Айдар Морзабаєв, завідуючий кафедрою радіоелектроніки і технічної фізики Турлибек Нурахметов та провідний експерт служби міжнародної співпраці Аселя Мурат. Вони відвідали фізико-технічний факультет та факультет фізики, електроніки і комп’ютерних систем ДНУ, де обговорили з українськими ученими перспективні напрямки наукових пошуків та можливості академічного обміну студентами і викладачами. Яскраве враження на гостей справив Палац студентів ДНУ – Потьомкінський Палац, що є пам’ятником історії та архітектури XVIII століття. Також гості зустрілися з керівництвом Національного центру аерокосмічної освіти молоді України.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram