Версія для друку

Студенти ДНУ поспілкувалися з японським дипломатом

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав заступник голови місії, Міністр-Радник Посольства Японії в Україні Мічіо Харада. Для студентів ДНУ дипломат прочитав лекцію «Японія сьогодні. Японсько-українські відносини».

Найбільшу увагу під час виступу пан Харада присвятив ознайомленню студентів факультетів суспільних наук і міжнародних відносин, економіки, української й іноземної філології та мистецтвознавства із внеском своєї країни у світовий економічний розвиток. І не випадково, адже Японія вважається однією із найрозвиненіших економік світу. За даними Світового банку, країна наразі посідає третє місце у світі (після США та Китаю) за рівнем ВВП та обсягом промислового виробництва, тоді як Україна – лише 60. Також із великою зацікавленістю наші студенти послухали про етапи модерної історії Японії і рівень сучасних дипломатичних відносин України з цією східною державою.

Зокрема, Мічіо Харада нагадав молоді, що 2017 року наші країни святкували 25-річчя встановлення двосторонніх відносин. Тоді з метою відзначення успішного співробітництва 2017 рік було проголошено Роком Японії в Україні й проведено кампанію з висадження 1600 сакур у різних містах України. «Висадження національного символу Японії – сакури – у якості урядового подарунку Україні на знак річниці партнерства, насправді, було моєю ідеєю, – зізнався японський дипломат, який працює в Україні із березня 2016 року. – Зазначу, на сьогоднішній день наші країни мають найактивніший діалог за всю історію відносин, хоча двосторонній потенціал експлуатується ще не повністю. Нашими спільними стратегічними інтересами наразі є підтримка суверенітету і територіальної цілісності Україні, проведення державних реформ із подолання корупції та олігархії, інтеграція Вашої країни в систему ЄС і НАТО. Крім того, Японія залишається найбільшою країною-донором України – загальна фінансова допомога, надана нами за весь час, склала вже більше, ніж три мільярди доларів (це майже 70$ на українця). Однак сподіваюся, що подальша співпраця із розвитку наших дружніх зв’язків зростатиме не тільки в політичній чи економічній сферах, а і в культурній. Бо попри те, що Україна та Японія мають деякі спільні характеристики (працьовитість і інтелектуальний розвиток нації; ядерні катастрофи та непрості відносини з сусідами), обидві країни ще дуже мало знають одна про одну. Тому моїм безпосереднім обов’язком як дипломата сьогодні є допомога в поглибленні міжнаціонального діалогу, зміні взаємного сприйняття і розуміння», – наголосив Харада-сан.

«Можливо, цьому сприятимуть пряме авіасполучення та спрощена процедура отримання туристичних віз для українських громадян, яка почала діяти з початку 2018 року. Незважаючи на те, що відтоді кількість виданих віз для туристів з України зросла на 30%, наші країни все ще залишаються непріоритетними напрямами для двостороннього туризму. За статистикою, це лише близько 7500 японських туристів в Україні й відповідно 8000 українських туристів в Японії щороку. Ще менше осіб постійно проживають на території наших країн: до 1830 українців в Японії і тільки 200 японців в Україні», – поділився цікавими фактами представник Посольства.

Природно, що дніпровська молодь поцікавилася у дипломата про надання японською стороною студентських віз для академічного навчання чи стажування українців у Країні Висхідного Сонця. «Такі можливості для студентів з України, дійсно, є. Я особисто знаю одного українця, який свого часу скористався стипендіальною програмою в Японії і тепер успішно працює у нашому Посольстві в Києві», – відповів Мічіо Харада.

Серед інших питань, які цікавили наших студентів, були секрети надзвичайного економічного розвитку Японії, необхідні умови для зростання японських інвестицій в українську економіку, перспективи українсько-японської співпраці у галузі космічних технологій тощо. Додамо, що спілкування з паном Харадою викликало настільки жвавий інтерес, що студенти ДНУ навіть поставили гостю кілька особистих питань, які стосувалися організації його дипломатичної роботи в Україні та ознайомленості з нашою національною кухнею.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram