Версія для друку

Болгарські свята з українським колоритом

3 березня студенти історичного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара зустрілися у Будинку мистецтв з болгарською громадою нашого міста.

Виступає Павло Сєдов

Приводом для вже традиційних зустрічей стало відзначення національного свята Болгарії на честь подій 3 березня 1878 року – Дня звільнення від османського панування. Поряд із цим згадували важливі дні у болгарській традиційній культурі – «Трифон-Зарезан» (14 лютого), коли розпочинається обрізка виноградної лози (присутнім не просто розповіли, а й показали частину цього обряду) та «Баба Марта» (1 березня) – свято початку весни.

Геннадій Токарчук розповідає про свято Трифона-Зарезана

Студенти факультету разом із доцентом кафедри всесвітньої історії Ольгою Каковкіною також підготувалися. Так, студенти ІІІ курсу Валерія Рудописова та Павло Сєдов розповіли про цікаві сторінки з історії Катеринослава/Дніпра, пов’язані з російсько-турецькою війною 1877-1878 років, коли було звільнено Болгарію. А саме: Павло – про учасника війни катеринославського генерал-губернатора Ф.І. Келлера, Валерія – про благодійну допомогу жителів міста й губернії для солдатів та поранених. Студентка І курсу Надія Прокопенко разом із сестрою Ксенією заспівали українську пісню, вразивши присутніх своїми чудовими голосами.

Студенти-історики з лідерами болгарської громади Володимиром Бринзою, Оленою Апіченок, Володимиром Стафідовим та Геннадієм Токарчуком

Тепле та щире спілкування, властиве болгарській спільноті, відкрило для гостей з Дніпровського національного університету світ Болгарії та болгар, які зберегли мову та звичаї, а ще – любов не лише до своєї історичної батьківщини, а й української землі та її народу.

До слова, болгарська громада Дніпра є частиною найбільшої у світі болгарської діаспори, що мешкає саме в Україні, – понад 240 тис. осіб. Болгари нашого міста, об’єднані у товариство «Роднакъща» («Рідний дім»), завжди активно підтримують національне життя і тісні зв’язки як з українськими болгарами, так і з Болгарією.

Доцент кафедри всесвітньої історії
Ольга Каковкіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram