Версія для друку

«Бути чесним з читачем – перше правило етики журналіста»

Чи варто завжди бути чесним? Як писати матеріал якісно? Чому зараз в Україні правда – наше зцілення від бід? – про це та інше розповідав студентам відомий журналіст, голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов.

На лекцію «Свобода медіа в Україні» голови Громадського радіо зібралися студенти чотирьох курсів факультет систем і засобів масової комунікації. Усіх ознайомили зі стандартами Ради Європи та Європейського Союзу щодо незалежності і стандартів роботи медіа. «Чесність – перша ознака, що Ви поважаєте свого читача. Бути чесним з читачем – перше правило етики журналіста. Якою б правда не була, її маєте висловити – у цьому полягає місія журналіста. Тим паче зараз, коли ми, як ніколи, потребуємо правди», - сказав Андрій Куликов.

«За останньою статистикою, 23% населення України чітко розуміють, що цікавляться саме матеріалами «жовтої преси», інші 77%, не задумуючись, довіряють тому, що читають. З власного досвіду можу стверджувати: чим старші люди – тим важче їм розрізнити фейк. Маніпулювання свідомістю українців стало легшим через те, що ще з часів СРСР люди звикли: газети, радіо, телебачення – не брешуть. Оскільки інформаційне агентство було одне, то й правда – одна. Розмаїтити ЗМІ та висвітлювати події з різних точок зору – головне завдання українських журналістів для встановлення свободи медіа і мета нашого проекту», – зазначив Андрій Вікторович.

Скільки ще таких віруючих в один улюблений канал комунікації, завжди згодних з тим що говорять? Коли ми почнемо подумки після кожного речення у ЗМІ ставити знак питання?

За словами Андрія Куликова, ставити під сумнів навіть те, що побачив на власні очі треба вже зараз. І перевіряти інформацію до випуску не один або два, а три рази. Також маємо пробудити в собі совість: якщо наша редакція вказує журналістам, у якому руслі нам висвітлювати ту чи іншу подію – це погана редакція, звільняйтеся. Усе залежить від генерації журналістів, які приходять на зміну вже зараз. І він впевнений, що дану нам інформацію ми, майбутні працівники ЗМІ, будемо висвітлювати чесно.

А поки маємо не вірити кожній написаній статті, репортажу чи звіту. І перевіряти інформацію з двох чи трьох джерел, шукати витоки. Тож звіт проекту про лекції в ДНУ: http://www.facebook.com/CoEUPSIS

Отже, бути чесним, казати, писати, висвітлювати правду – це поважати не тільки себе, а й оточуючих. Маємо звертатися за правдою і не боятися вимагати її як від політиків, чиновників, високопосадовців, так і від звичайних перехожих. Правда – зброя журналіста. Бути чесним означає якісно та шанобливо виконувати свою роботу. «Бути правдивим», на думку спікера, є синонімом до «бути етичним». А етичність – це те, що відрізняє журналістів від писак.

Проект комісії з журналістської етики покликаний покращити незалежність та незаангажованість медіа, а також підняти плюралізм ЗМІ. Це впроваджується в межах спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу за підтримки Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Комітету Верховної Ради України з питань телебачення та радіомовлення, Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, Національної суспільної телерадіокомпанії України, Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України, громадських та медіа організацій.

Ольга Миргородська,
студентка факультету систем і засобів масової комунікації


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram