Версія для друку

Починаємо сотий навчальний рік!

31 серпня в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла одна з найяскравіших подій нового навчального року – урочиста посвята першокурсників у студенти. Взяти участь у цій хвилюючій церемонії на свою честь на площі перед Палацом студентів зібралися сотні щасливих студентів та їхніх батьків.

Зазначимо, що всього на навчання до нашого університету цього року було подано понад 16800 заяв від першокурсників. Із них на І курс для здобуття освітнього ступеня «бакалавр» на денну і заочну форми навчання зараховано 1798 абітурієнтів. Відтепер саме їм, як і всім минулим поколінням студентів та випускників, буде надано почесне право заповнити нову сторінку столітньої славетної історії Дніпровського національного університету!

Але відчути себе повноправними членами могутньої університетської родини ДНУ першокурсникам, упевнені, вдалося вже під час урочистостей, підготованих для них творчим колективом Палацу студентів та радою студентів університету. Найпершим до нової зміни студентів нашого університету по-батьківськи звернувся ректор, член-кореспондент НАН України, професор Микола Поляков. Він відзначив: «Шановні першокурсники! Сьогодні вам є чим пишатися, адже вступити до класичного університету з віковою історією – це справжній талант! Усього студентами університету цьогоріч стали близько 3 500 юнаків та дівчат, яким тепер належатиме право зберігати столітні традиції й творити подальше майбутнє нашого славетного університету», – наголосив Микола Вікторович. – Віднині у Альма-матер перед вами відкривається широка дорога: ви навчатиметеся у наших кращих фахівців, зможете скористатися можливостями зовнішньої академічної мобільності та навіть отримати другий диплом закордоном. Тепер усе залежатиме тільки від вас – і ваше особисте майбутнє, й щастя і процвітання незалежної України. Щиро бажаю вам успіхів на цьому шляху!», – звернувся до молоді ректор.

Від імені професорсько-викладацького складу університету до новачків звернувся й декан історичного факультету ДНУ, професор Сергій Світленко. Сергій Іванович нагадав, що за 100 років успішної діяльності нашого університету змінилося не одне покоління викладачів, які загалом підготували близько 180 тисяч випускників. «Сподіваюся, ви теж готові долучитися до цієї славетної громади вихованців ДНУ і будете завзято опановувати усі теорії, програми, концепції і технології, які допоможуть підготувати вас до вдалого професійного життя, та зроблять вас конкурентоспроможними на ринку праці. Зі свого боку, університет також обіцяє виконувати свою інтелектуальну місію – залишатися флагманом освіти і науки України, готувати кваліфікованих фахівців й високоморальних громадян, полум’яних патріотів України».

Особливе покоління студентів, яке будуватиме фундамент вже другого сторіччя життя дніпровського університету, прийшли привітати й численні почесні гості та випускники різних років: Герой України, керівник міжнародного проекту «Морський старт» Володимир Команов, Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський, владика Іреней, голова Наглядової ради ДНУ, голова Придніпровського наукового центру НАН України, академік Анатолій Булат, генеральний директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді України ім. О.Макарова Олексій Кулик, ведучі телепрограм, соціальних проектів і фестивалів Павло Живетьєв та Анна Звєрєва тощо. Усі вони напередодні нового відповідального етапу життя бажали юним колегам цікавих, наповнених змістовною працею років. «Позаду у вас залишилися складні вступні іспити, тепер ви – студенти одного з найпрестижніших закладів вищої освіти України. Переконані, що піти без знань із університету з таким потужним складом викладачів вам просто не вдасться», – пожартував Володимир Геннадійович Команов. А от розкрити свій інтелектуальний потенціал задля відновлення економічної й обороноздатної могутності України закликав юнаків Анатолій Федорович Булат. «Бажаю, щоби ваше навчання, як і всі наступні проекти, були неодмінно успішними. Станьте режисерами власного фільму із назвою “Місія можлива!”» – додав академік.

А далі за традицією святкування кращі представники нового покоління студентства ДНУ – переможці різних олімпіад та спортивних конкурсів – отримали із рук ректора символічні студентський квиток та залікову книжку. Хвилиною мовчання і покладанням квітів до Пам’ятника загиблим студентам першокурсники вшанували пам’ять усіх студентів та викладачів ДНУ, загиблих за мир і незалежність України.

Із обіцянкою міцно триматися за науку (як дерево тримається своїм корінням за землю), прямувати до своєї мети (як і дерево стрімко прагне у височінь) та приносити плоди своєї праці на благо нашої країни (як і дерево рясно родить) першокурсники також висадили молодий саджанець на нещодавно відкритій біля Палацу студентів Алеї надії.

Святкуючи цей знаковий для себе останній літній день, новоспечені студенти також могли сфотографуватися у брендовій фотозоні нашого університету або ж зарядитися драйвовим виступом гурту «Вертеп» – відомого в Україні музичного колективу під керівництвом випускника історичного факультету ДНУ Тимофія Хом'яка.

Проте кульмінаційним моментом для вчорашніх школярів, безумовно, стало урочисте виголошення клятви на вірність студентському братерству ДНУ. Тоді ж під звуки стародавнього студентського гімну «Gaudeamus» на знак високих прагнень, цілей і мрій студентства ДНУ у небо красиво злетіли десятки кольорових кульок…

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram