Версія для друку

«У журналістику потрапляють раз – і на все життя»

8 червня у Палаці студентів ДНУ відбулася презентація книги декана факультету систем і засобів масової комунікації, професора Володимира Демченка «Журналістика в Дніпропетровському університеті: факти, події, постаті». Заслужений журналіст України розповів про становлення професійної підготовки журналістів у Дніпрі.

Відомі випускники факультету, які зібралися на «зустріч зі студентською юністю», ділилися з аудиторією своїми спогадами про становлення факультету в 1990-х роках, про цікаві випадки під час навчання, дякували викладачам за кар’єрний старт. Особистими історіями творчого успіху поділилися Ірина Авраменко – редактор газети «Днепр вечерний», Андрій Богатирьов – редактор газети «Зоря», Наталія Рекуненко – автор культурологічних проектів, журналіст газети «Вісті Придніпров'я». Також на презентацію прийшли і друзі нашого факультету – голова Дніпропетровського обласного відділення НСЖУ, редактор газети «Вісті Придніпров'я» Олексій Ковальчук, заслужений журналіст України, власкор UA:Перший Микола Павленко та інші.

Також на презентацію книги завітали однокурсниці Володимира Дмитровича: Валентина Матова, Лідія Землянська та Ольга Огій, які пригадали студентські історії 1960-х, розповіли про унікальне явище – багатометрові стінні газети, де реалізовувався їхній потяг до публіцистики та поезії, та повідали сьогоднішнім студентам про перші «сходинки» в журналістиці автора монографії. Сьогодні важко уявити стінгазету завдовжки 26 метрів! Тоді, в часи навчання Володимира Дмитровича, інформація мала оновлюватися раз на два тижні. Частіше у стінгазету писали репортажі, анонси, вірші, жарти та шаржі.

Про спільну роботу з «Володею Демченком» в університетській багатотиражці «За передову науку», а потім – у молодіжній редакції обласної студії телебачення розповіла заслужений журналіст України Тамара Полякова, яка нині на кафедрі масової та міжнародної комунікації навчає студентів телевізійній журналістиці. А автор із задоволенням дарував книги, кожну з любов`ю підписуючи на згадку гостям презентації.

Також колишні студенти пригадали одного з покійних засновників факультету журналістики Володимира Дмитровича Буряка. Підтримуючи ідею декана створити іменну аудиторію професора Буряка, громадська асоціація випускників ФСЗМК «Аудиторія» виступила з ідеєю зібрати кошти на обладнання меморіального куточка, а для того, щоб зробити аудиторію дійсно атмосферною, декан попросив допомоги всіх, хто знав або вчився у В.Д. Буряка, зібрати фотографії, конспекти лекцій, тематичні завдання, статті та творчу спадщину (вірші, прозу, публіцистику) покійного викладача. На зустрічі усіма випускниками згадувалася, безумовно, найпопулярніша фраза Володимира Буряка: «Рибонько, записуйте, я ж імпровізую!». «Оскільки студенти на перерві в коридорі підходили до нього з купою запитань, він багато пояснював, а потім додавав: “Рибонько, записуйте, я ж імпровізую!”» – пояснив Володимир Демченко.

У такій домашній атмосфері студенти й викладачі факультету систем і засобів масової комунікації разом із колишніми випускниками розповідали численні історії зі студентського життя, пригадували улюблених викладачів та всіх, хто просував ідею створення факультету, а ще – дякували і дарували квіти першому та єдиному декану факультету Володимиру Дмитровичу Демченку.

Ольга Миргородська,
студентка факультету систем і засобів масової комунікації


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram