Версія для друку

«Зелена миля» у Дніпрі

До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища пройшло велике спортивне свято – обласний етап Всеукраїнського забігу «Зелена миля 2018», організатором якого був Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. «Зелена миля» покликана привернути увагу спортивної громадськості до екологічних проблем сьогодення.

Захід відбувся за ініціативи Міністерства освіти і науки України, Національного Олімпійського комітету України, Спортивної студентської спілки України та Комітету з фізичного виховання та спорту МОНУ.

Шикування і реєстрація учасників відбувалися за участі головного судді заходу Вікторії Рожкової біля бібліотеки ДНУ, а безпосередній забіг – у парку ім. Гагаріна.

До учасників святкового заходу зі словами привітання звернулися почесні гості: начальник управління молоді і спорту облдержадміністрації Олександр Пшеничников; ректор Придніпровської державної академії фізичної культури і спорту, голова Дніпропетровського обласного осередку Спортивної студентської спілки України Віктор Савченко; завідувач кафедри фізичного виховання ДНУ, доктор економічних наук, учасник АТО, заступник командира батальйону «Кривбас» Володимир Саричев; начальник обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОНУ Євген Буря; виконавчий директор обласного відділення Національного Олімпійського комітету України Олександр Дюбаков.

Окрасою заходу стали показові виступи студентів ДНУ та Придніпровської академії фізичної культури і спорту.

Окремо хотілось би відзначити гідну участь у забігові студентів нашого університету. Під керівництвом головного тренера збірної команди ДНУ з легкої атлетики, доцента кафедри фізичного виховання та спорту Світлани Черевко наша команда у складі студентів 1-го курсу факультету фізики, електроніки і комп’ютерних систем пробігла «Зелену милю» на рівні з провідними спортсменами області. Незважаючи на те, що саме зараз у студентів велике навантаження у зв’язку із заліками та іспитами, вони з великим захопленням і відповідальністю підійшли до підготовки й участі у «Зеленій милі». Тому варто підкреслити, студенти ДНУ – найкращі студенти!

Для довідки: Заходи до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища проводяться у більшості країн світу. Екологічні проблеми входять до переліку найактуальніших. Вони також стосуються таких грандіозних спортивних заходів, як Ігри Олімпіад, чемпіонатів світу. Так, будівництво і реконструкція великої кількості спортивних споруд, розміщення кількох десятків тисяч учасників змагань, офіційних осіб, гостей, представників ЗМІ, а також присутність кількох сотень тисяч глядачів, забезпечення електроенергією, водою, транспортом, утилізація відходів тощо, все це – небезпека для навколишнього середовища. Тому потрібна профілактика негативного впливу на довкілля.

Уперше проблема збереження середовища особливо гостро постала на початку 70-х років минулого століття. Тоді в американському місті Денвері напередодні зимової Олімпіади-1976 не було враховано вимоги прибічників збереження довкілля під час будівництва нових олімпійських споруд. Рух «зелених» був такий могутній, що Ігри з Денвера довелося перенести до Інсбрука.

Міжнародний Олімпійський Комітет у своїй повсякденній діяльності постійно бере до уваги існуючу проблему охорони навколишнього середовища і всебічно враховує вимоги з охорони навколишнього середовища під час вибору міст-кандидатів на проведення Олімпійських ігор та підвищення вимог до спортивних споруд щодо їхньої безпеки для навколишнього середовища.

Ірина Головійчук,
доцент кафедри фізичного виховання та спорту
Фото: Юрій Забіяко
старший викладач кафедри
фізичного виховання та спорту


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram