Версія для друку

Учні вирушають зоряними шляхами

XVI Всеукраїнська конференція-конкурс науково-дослідних робіт школярів «Зоряний шлях», яка проходила 19-20 квітня у Дніпрі, стала черговим стартом до нових успіхів у навчанні, науковій діяльності і технічної творчості талановитого юнацтва України. Конференція була проведена Національним центром аерокосмічної освіти молоді імені О.М. Макарова (НЦАОМ) спільно з Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара (ДНУ).

Квітень для людства – космічний, тому що традиційно багатий на події, пов’язані з космічною діяльністю. Справжньою перлиною у низці таких заходів є Всеукраїнська конференція-конкурс для школярів «Зоряний шлях». Цього року до Дніпра з’їхалися понад 160 учасників з Львівської, Луганської, Житомирської, Одеської, Чернівецької, Одеської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Зустріч принесла нові знання, радість спілкування, нові ідеї та мрії.

Вже традиційними для конференції стали напрямки роботи: «Астрономія», «Космічна фізика», «Наукові дослідження в космосі», «Історія космонавтики та ракетно-космічної техніки», «Технічна творчість та ракетно-космічне моделювання», «Космічна медицина», «Природні явища та екологія», «Духовність і космос», «Комп’ютерні технології». Захід, як завжди, відзначився високим рівнем робіт, талановитістю, оригінальністю мислення учасників, культурою наукового спілкування. Приємно вразили й нові тенденції. По-перше, технічні об’єкти, які розробляли і досліджували юні науковці, стали інтелектуальними. Тепер це вже не просто макети і нескладні пристрої, а оснащена датчиками робототехніка із закладеною програмою поведінки і реакції на зовнішній світ. По-друге, вразила інтегрованість різноманітних аспектів аналізу природних явищ, гіпотез і результатів досліджень. Наприклад, автор аналізував природне космічне явище з точки зору фізики, а потім переходив до філософського сприйняття об’єкту дослідження, його відображення в культурній спадщині людства, а іноді − додавав власні вірші або короткі алегоричні оповідання про об’єкт дослідження. Було справді цікаво, всі слухачі отримали естетичне задоволення. По-третє, виявилося, що і наша Сонячна система, і наша Галактика сприймаються школярами, як рідний дім, − вони добре їх знають, бачать напрямки подальшого вивчення та засвоєння, піклуються про їхнє безпечне використання, розглядають у контексті гармонійного існування людства і Всесвіту. По-четверте, учні мають власну точку зору і концепції розвитку людства, в якій космічна діяльність посідає одне з ключових місць.

Конференція проходила динамічно й викликала жваву зацікавленість. Її відкрив виконувач обов’язків Генерального директора НЦАОМ ім. О.М. Макарова О.В. Кулик. З привітальним словом звернувся також заступник декана фізико-технічного факультету ДНУ О.А. Сидоров. А потім була коротка цікава розповідь-лекція про деякі з таїн великого Космосу від провідного фахівця Дніпровського планетарію, лектора вищої категорії Л.О. Марченко. А далі − секційна робота.

Організатори подбали про святкову атмосферу наукової творчості під час конференції-конкурсу. Серед них і співробітники ДНУ: професор О.Й. Соколовський, доцент С.Ф. Лягушин, доцент В.Ю. Шевцов, доцент С.О. Білогуров, доцент С.Г. Бондаренко, доцент О.Г. Левицька, доцент Т.В. Лабуткіна, старший викладач О.В. Колесніченко, заступник декана ФТФ О.В. Сидоров та інші.

У вільний час учасники конференції відвідали виставковий центр НЦАОМ ім. О.М. Макарова, міський Планетарій, Історичний музей м. Дніпра, а також здійснювали спостереження такого далекого і одночасно близького нам Сонця.

Конференція дала юнацтву поштовх до нових знань і наукової творчості, а їхнім учителям − натхнення до їхньої святої праці у вихованні майбутньої еліти держави.

Тетяна Лабуткіна,
доцент кафедри систем автоматизованого управління


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram