Версія для друку

«Олесь Гончар і Придніпров’я: творчий діалог»

4 квітня на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулися традиційні квітневі читання, присвячені 100-річчю від дня народження Майстра Слова Олеся Гончара.

Почесною гостею свята була племінниця письменника Віра Гаврилівна Сесь, яка подарувала університету вишитий портрет Олеся Гончара.

Упродовж кількох десятиліть триває процес наукового осмислення творчої спадщини письменника – від І Гончарівської конференції в 1964 році до ювілейної VII Всеукраїнської наукової конференції, щорічних літературно-мистецьких читань.

Нинішні читання – «Олесь Гончар і Придніпров’я: творчий діалог» – є особливими, оскільки проводяться в рік святкування 100-літнього ювілею Митця. Свого часу Петро Панч говорив про Олеся Терентійовича: «Знайшовся-таки слід Тараса!». У своїх листах та щоденникових записах Олесь Гончар неодноразово його згадував, а «Кобзар» був настільною книгою письменника, про яку він писав: «Кобзар» – це суцільна розмова з Богом. Поетові Бог – співбесідник, найвищий порадник і найсправедливіший суддя. До нього звернені поетові болі, скарги, жалі, до нього – молитва і сповідь. У цьому суть «Кобзаря».

Учасники читань – викладачі та студенти факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства – співали улюблених пісень письменника, а також декламували поезії, присвячені Олесю Гончару дніпровськими поетами. Митець учив їх життєвій мудрості і твердості громадянської позиції, яку письменники Придніпров’я закарбували в слові про нього, у «Спогадах про Олеся Гончара: Дніпропетровський період». Пролунали наукові доповіді, зокрема старшого наукового співробітника музею «Літературне Придніпров’я» Світлани Мартиненко про творчий діалог між письменниками нашого регіону та Олесем Гончаром: «Осмислення постаті Олеся Гончара в циклі радіопередач «На полі Слова» Наталки Нікуліної».

Серед гостей традиційного заходу – родичі письменника, проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, доктор історичних наук, професор Валентин Іваненко, декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор Ірина Попова; члени Національної спілки письменників України Володимир Луценко та Леся Степовичка, директор наукової бібліотеки ДНУ Світлана Кубишкіна.

Неповторну емоційно насичену духовну атмосферу читань прагнули відтворити студенти, які, незважаючи на віддаленість у часі, осмислили почуття й переживання представників творчого діалогу: письменників Придніпров’я й уродженця нашого краю, видатного письменника – Олеся Гончара.

Кафедра української літератури
ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram