Версія для друку

Із іменем Олеся Гончара

3-го квітня Дніпровський національний університет вшановує пам'ять свого видатного випускника, Героя України, всесвітньо відомого письменника Олеся Гончара. Черговою подією у низці святкових заходів з нагоди відзначення 100-річчя Великого майстра слова стало урочисте покладання квітів до погруддя письменника на фасаді корпусу № 2.


Бронзовий пам’ятник на фасаді навчального корпусу на проспекті Дмитра Яворницького, 36 був створений у 2003 році з ініціативи ректора ДНУ Миколи Полякова відомим скульптором Володимиром Небоженком. Місце встановлення обрано не випадково, адже саме там, повернувшись з війни, навчався письменник.

До цієї меморіальної дошки великого земляка у світлий день його ювілею прийшли викладачі й студенти ІІ курсу факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства. Біля бронзового образу О. Гончара майбутні філологи зачитали як вибрані поетичні твори самого Олеся Терентійовича, так і присвячені йому поезії сучасних авторів. А саме: згадали фронтові «Думи про Батьківщину», а також вірші місцевих поетів – Костя Дуба «Слово Гончара», Марини Яланської «Майстрові», Наталки Нікуліної «Гідність».


«На нашому факультеті ми завжди пам’ятаємо про творчість Олеся Гончара – майже щоразу, коли проводимо лекційні чи практичні заняття, – розповідає доцент кафедри української літератури Любов Мірошніченко. – А особливо цього року, коли 100-літній ювілей відзначає й наш університет, який носить ім’я Олеся Терентійовича. Незважаючи на те, що студенти, які прийшли сьогодні сюди, ще не починали вивчати літературну спадщину Олеся Гончара (за програмою це буде тільки з наступного курсу), але вони вже цікавляться його особистістю, самостійно читають деякі твори, позитивно відгукуються про них і навіть радять своїм рідним. І нам стає зрозумілим, чому творчість Олеся Гончара така популярна серед сучасної студентської молоді, адже теми, яких свого часу торкався письменник, є важливими й актуальними сьогодні, у ХХІ столітті», – відзначає Любов Василівна.


«На відміну від сучасних авторів, які, на мій погляд, беруть для художнього зображення більш вузькі факти і теми, Олесь Терентійович звертався до вічних проблем, писав, так би мовити, на майбутнє. Адже в його творах ми знаходимо мотиви чистої дружби, любові та патріотизму, описані такою багатою і яскравою мовою. Вони пронизані справжньою любов’ю до Слова. А отже, ми повинні їх обов’язково вивчати, знати класика нашої літератури», – вважає студентка Софія Сокуренко.

Сьогодні ж у Дніпровському національному університеті відбудеться урочисте засідання вченої ради, в якому візьмуть участь ректор Микола Поляков, перший заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олег Кужман та голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, сім’ї та молоді Віктор Сиченко. З промовою про великого українця ХХ століття і вихованця університету виступить декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства професор Ірина Попова.

Учасники вченої ради звернуться до громадськості Дніпропетровщини з пропозицією проголосити 2018 рік Роком Олеся Гончара у регіоні. Також до уваги присутніх студентський театр «Відлуння» факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства запропонує виставу за мотивами роману Олеся Гончара «Людина і зброя».

Крім того, в рамках запланованих заходів до 100-річчя письменника в ДНУ очікуються літературні читання «Олесь Гончар і Придніпров’я: творчий діалог» та VІІ Всеукраїнська Гончарівська наукова конференція «Світ Олеся Гончара й Олесь Гончар у світі». А в науковій бібліотеці ДНУ вже були проведені: книжкова експозиція творчого доробку письменника – підбірка літературно-художніх, публіцистичних і мемуарних видань «Олесь Гончар: Моя правда» та літературні читання для іноземних студентів «Моє знайомство з Олесем Гончаром».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram