Версія для друку

У центрі уваги – особливі діти

2 квітня увесь світ відзначає Всесвітній день поширення інформації про аутизм, установлений Генеральною Асамблеєю ООН 18 грудня 2007 року, а відзначається щорічно з 2008 року. Колектив учених кафедри педагогіки та спеціальної освіти ДНУ ім. О. Гончара (завідувач кафедри доцент С.І. Нетьосов) разом із активними студентами та громадською організацією «Особливе дитинство» (керівник Світлана Мігульова) досліджують особливості розвитку дітей з аутизмом, вивчають накопичений у цій справі досвід.

Відомо, що у нашому місті ще 1 листопада 2012 року відкрився перший в Україні центр реабілітації для дітей з аутизмом «Детство за Гранью», який працює за системою ABA. А 2 квітня 2013 року в кінотеатрі «Мост-кіно» відбувся показ картини «Антон тут рядом» режисера Любові Аркус, а також короткометражного фільму, в якому знялись діти і батьки, які відвідували центр «Детство за Гранью». Цього року у нашому місті будуть запущені блакитні кульки, а більшість людей одягнеться у блакитне, тим самим долучившись до просвітницької акції щодо інформування населення про аутизм.

До студентів факультету психології та спеціальної освіти ДНУ напередодні завітала голова громадської організації «Особливе дитинство», помічник губернатора Дніпропетровської ОДА з питань інклюзії у регіоні, пані Світлана Мігульова, яка поінформувала присутніх про аутизм та особливості його прояву, про корекційно-розвиткову роботу з цією категорією дітей, про особливості підтримки батьків таких дітей, та показала відеоматеріали про аутизм. Світлана Володимирівна розповіла і про роботу із власною дитиною – Тимофієм, який має цей діагноз і якого дуже люблять у школі, показала світлини й відеоролики з дітьми із аутизмом, поділилась спеціальними порадами батькам, фахівцям і студентам. Наша гостя щойно повернулася з Києва, де була у складі інших громадських організацій, за запрошенням, на зустрічі із Мариною Порошенко, яка виявила високу зацікавленість проблемами інклюзії. Звучала стверджувальна думка: інклюзивні школи відкрили, тепер маємо відкривати наші серця – для добрих справ, для підтримки.

Студентам сподобалась розмова зі Світланою Мігульовою. Попри зайнятість, вона запропонувала майстер-класи студентам, які серйозно збираються присвятити себе професійному вирішенню проблем дітей з аутизмом. Запрошуємо до участі й співпраці!

Тож просимо усіх долучитися до поширення інформації про аутизм, розповісти про дітей з аутизмом хоча б одній людині. Щоб продовжити струмочок інформації, і щоб якомога більше людей дізналися про аутизм і цих особливих, загадкових, щирих, добрих дітей. Ми закликаємо всіх долучитися до акцій, що проходять по всій Україні та підтримати наші добрі ініціативи та заходи для цих особливих дітей! Маємо виробити спільний план дій щодо скоординованого підходу до проведення науково-дослідницької роботи і необхідного обслуговування для аутичних людей протягом усього їхнього життя.

Для довідки: В Україні про аутизм лише нещодавно почали говорити на загальносуспільному рівні. Офіційно зареєстрованих випадків у країні – тисяча вісімсот, але і ця цифра не повна, бо більшість батьків не реєструють дітей, оскільки державних програм допомоги таким батькам немає. Відсутні навіть центри діагностування, а дітям лікарі традиційно ставлять діагноз «шизофренія». Тим не менше, до цієї проблеми в Україні привернуто увагу. Організовано Фонд допомоги дітям із синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» та Асоціацію батьків дітей з аутизмом.

Лише два десятиліття тому аутизм був таємничим і мало вивченим захворюванням, яке, зазвичай, асоціювалося з фільмом «Людина дощу» і савантизмом (синдром саванта). Цей діагноз ставили в середньому одній дитині з п’яти тисяч. З тих пір ситуація дуже змінилася. Сьогодні завдяки посиленому поширенню інформації про аутизм люди набагато краще розуміють, що це таке. Згідно з інформацією Центру з контролю і профілактики захворювань США (Centers for Disease Control (CDC)), розладом аутистичного спектру страждає в середньому одна дитина з вісімдесяти восьми, в тому числі один з п’ятдесяти чотирьох хлопчиків. За даними іншої федеральної доповіді, складеної за результатами опитування батьків, число таких дітей серед школярів становить один до п’ятдесяти.

Зі зростанням кількості випадків і активним поширенням інформації про захворювання значно посилилося й дослідження аутизму. Сьогодні вже знаємо, що крім аутизму, існує цілий спектр аутистичних розладів, які мають різні причини і проявляються по-різному. Відомо, що аутизм можуть викликати як генетичні порушення, так і екологічні фактори.

Зоя Бондаренко,
доцент кафедри педагогіки та спеціальної освіти


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram