Версія для друку

Міжнародний інтерес до наукових розвідок істориків ДНУ

Нещодавно доцент кафедри всесвітньої історії Віктор Клець став учасником Міжнародної наукової конференції «Mennonites and the Holocaust»/«Меноніти та Голокост», яку проводив факультет вивчення історії та конфліктів Бетел Коледжу (м. Північний Ньютон, штат Канзас, США). Це один із навчальних та дослідницьких центрів історії менонітів у США, де вже стали традиційними міжнародні форуми за участі провідних дослідників теми.

У залі засідань конференції

Меноніти – етноконфесійна спільнота, що стала складовою формування поліетнічного простору України з кінця XVIII століття, коли розпочався процес колонізації Півдня Російської імперії іноземними поселенцями, безпосередньо нашого регіону. Меноніти вже понад 20 років є об’єктом досліджень Центру українсько-німецьких досліджень Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, який з початку заснування очолювала професор Світлана Бобилєва, а зараз – професор Наталя Венгер, яка свого часу також була учасником конференції у Бетел Коледжі.

Пройшовши відбір, наш колега став єдиним представником не лише України, а й сусідніх держав Східної Європи. Загалом, учасниками наукового зібрання були такі відомі фахівці, як Доріс Берген і талановита молодь – Бен Гусен, Ейлін Фрізен та інші.

Віктор Клець із колегами з Німеччини (зліва направо): Йоган Дік – директор духовної семінарії м. Бонн та Дмитро Мєшков – науковий співробітник Норд-Ост-Інституту (Люнебург), випускник історичного факультету ДНУ ім. О. Гончара 1991 р

Доповідь Віктора Клеця «Пошук менонітами свого місця в умовах боротьби між Німеччиною та СРСР» викликала велике зацікавлення та отримала схвальні відгуки. Особливо вразила презентація оригінальних джерел із вітчизняних архівів, професійність їхнього аналізу та інтерпретації, у цілому глибоке володіння матеріалом. Віктор Кирилович також взяв участь в обговоренні доповідей інших учасників конференції, продемонстрував колегам рівень розробок досліджень з історії менонітів у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара та встановив контакти з представниками навчальних і наукових закладів Канади, Німеччини, США: Бетел Коледжу (США), Університету Торонто (Канада), Коледжу Університету Конрада Гребеля (Торонто, Канада), Норд-Ост-Інституту (Люнебург, Німеччина), Інституту історії Баден-Вюртембергу (Німеччина).

Ця наукова подорож до далекого Канзасу, степові ландшафти якого чимось схожі на ті, що свого часу заселяли меноніти, свідчить про величезний ресурс нашої історичної науки та її можливості. Сподіваємося, що наукові зв’язки з американським центром дослідження історії менонітів матимуть плідне продовження.

Кафедра всесвітньої історії


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram