Версія для друку

Піввіковий ювілей кафедри диференційних рівнянь

25 листопада кафедра диференційних рівнянь Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відзначила 50-річчя.

Для святкування славного ювілею зібралися студенти, викладачі, випускники та їхні куратори різних років. Гостей з різних міст і країн гостинно зустрічав Палац студентів університету.Радісно було бачити через багато років знайомі обличчя, згадати давні події, побачити фото тих років, дізнатися про сьогоднішні досягнення своїх однокурсників та успіхи кафедри. Фінансову підтримку в організації свята надали випускники кафедри Антон Довженко та Євген Сисоєв.

Багато випускників кафедри диференційних рівнянь стали згодом викладачами ДНУ й інших ВНЗ України та інших країн, досягли успіхів у різних сферах наукового й освітнього, економічного й виробничого, громадського й політичного життя.

За ці 50 років кафедра випустила 49 груп, понад 700 фахівців-математиків. І в цей день багато з них – і перший випуск, і останні, прийшли привітати своїх викладачів та поринути у вечір спогадів. Зі сцени прозвучало багато теплих слів і вітань, віршів і пісень, жартів та спогадів про студентські роки, насичені казусами й витівками.

Відкрив вечір ректор ДНУ, один із її завідувачів (1995-2014рр.), професор Микола Поляков. Він висвітлив основні етапи історичного шляху кафедри, відзначив успіхи сьогоднішнього складу, привітав ветеранів. Зокрема, до здобутків кафедри належать дослідження, які проводилися в лабораторії «Вібромашини». Сконструйовані тут, виготовлені й впроваджені асиметричні майданчики, касетні установки, грохоти дозволяли наприкінці 70-років минулого століття не лише інтенсифікувати технологічні процеси, але й знизити енергоспоживання, напруженість металоконструкцій і рівень шумів до санітарних норм. З огляду на високу економічну ефективність нового віброоснащення, створеного фахівцями кафедри, і необхідністю його широкого впровадження в будівельну індустрію країни,в столиці було створено низку науково-конструкторських організацій з пріоритетом «вібротехніка».Туди, за рішенням уряду, перейшли працювати співробітники кафедри диференційних рівнянь ДНУ – професор Б.І.Крюков, доцент Є.О.Логвиненко, канд.тех. наук Л.М.Литвин. У 1979 році ці науковці були відзначені державною премією за розробку теорії нелінійних систем, що генерують асиметричні коливання, методів розрахунку і основ конструювання резонансних вібраційних машин та їх широке впровадження. У 1997-1998 роках кафедра разом з КБ «Південне» брала участь у наукових і прикладних роботах за програмою «Морський старт».

З вітальними промовами виступили нинішній завідувач кафедри, професор П.І. Когут, декан механіко-математичного факультету О.В. Хамініч, професор О.Г. Гоман, ветеран КВК-руху, доцент Л.Г. Бойцун, почесний член кафедри, доцент В.О. Сясєв.

Зі сцени пролунали привітання і від випускників – професора Н.С. Прядка, професора А.І. Косолап, доцента О.С. Челишкіної, і від ветеранів – С.А. Тир, С.М. Ільїна, В.І. Перехрест. На пряму лінію зв’язку з вітаннями вийшли й наші колеги з Ізраїлю та США – два тезки, два побратими, два Володимира Борисовича – Камінь та Співаковський.

Теплими словами згадали перших завідувачів кафедри – професорів Б.І. Крюкова та В.О. Остапенко, вшанували пам'ять співробітників кафедри, яких уже немає поруч з нами.

На завершення святкового концерту два покоління кафедри – молодь і ветерани – разом виконали пісню, присвячену ювілею.

Кафедра диференційних рівнянь
ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram