Версія для друку

Студентські гуртожитки Дніпра об’єднуються задля вирішення важливих питань

У Палаці студентів ДНУ ім. О.Гончара відбулись установчі збори громадської організації «Студентські гуртожитки міста Дніпра» за участю активістів студентських рад гуртожитків різних ВНЗ та міського голови Дніпра Бориса Філатова.

Загалом, у роботі конференції узяли участь понад 400 представників дев’яти вищих навчальних закладів міста. Ініціативу дніпровських студентів привітав і ректор Дніпропетровського національного університету Микола Поляков.

Під час відкритого діалогу з молоддю Борис Філатов відзначив, що місто безпосередньо не може допомагати студентським гуртожиткам вишів, адже вони не є власністю територіальної громади. «Студентські гуртожитки є, насамперед, власністю Міністерства освіти і науки України та самих вищих навчальних закладів, тому, з точки зору фінансів, ми не можемо напряму забезпечувати їх відповідними коштами. І тим не менше, ми шукаємо можливості в бюджеті 2017 року, щоб через цільові гранти для студентських гуртожитків допомогти студентам облаштувати свій побут», – наголосив мер. Передбачається, що гранти матимуть різне спрямування. Так, мерія міста може оголосити конкурси на краще управління гуртожитком, кращі спортивні кімнати чи ефективне енергозбереження. У результаті їх переможці отримають чималі суми на нагальні потреби своїх гуртожитків.

Пригадуючи власні студентські роки, Борис Філатов розказав, як і сам під час навчання в Дніпропетровському національному університеті приходив до одногрупників в гуртожиток №2, бо там було веселіше, ніж вдома. «А от нещодавно, під час виборчої кампанії, відвідуючи студентські гуртожитки нашого міста, я був неприємно здивований. З тих пір багато що там залишилося майже незмінним. Серед головних проблем – відсутність гарячої води, перебої з опаленням, нестача спортивного інвентаря тощо. І це, дійсно, важливе питання, яке вимагає невідкладного вирішення. Зрозуміло, що я як випускник ДНУ, в першу чергу, буду відповідати на потреби своєї альма-матер. Однак це не означає, що інші ВНЗ не будуть користуватися захистом і увагою міського голови», – запевнив керівник міста.

Зокрема, у пошуках системного вирішення питання благоустрою студентських гуртожитків міста, з ініціативи постійної комісії Дніпровської міської ради з питань освіти, культури, молоді та спорту, а також депутатів, на виборчих округах яких розташовані студентські гуртожитки, ще на початку 2016 року був розпочатий процес створення громадської організації студентів, що мешкають в гуртожитках ВНЗ. Метою об’єднання є надання допомоги в ремонті гуртожитків, придбанні необхідного інвентаря та обладнання, впровадженні енергозберігаючих систем та інших заходів, спрямованих на благоустрій гуртожитків та прилеглої території шляхом залучення грантів іноземних неурядових та урядових організацій, розробка та втілення в життя цільових міських та обласних програм, використання можливостей фондів депутатів міської ради тощо.

Із початку року вже було проведено декілька організаційних зборів представників гуртожитків ВНЗ міста. На цьому ж засіданні делегати спільно обирали робочі органи об’єднання – голову та секретаря установчих зборів, лічильну та редакційну комісію. Також розглядалися питання про створення громадської організації та її назву, затвердження статуту та вибори керівних органів та членів наглядової ради нової організації.

«Для нас це дуже цікавий досвід, адже наше об’єднання – це перспективна організація. Ми, справді, готові працювати над тим, щоб зробити перспективи якісних змін у своїх гуртожитках реальністю», – говорять студенти.

Всебічне сприяння активній молоді у їхній роботі обіцяє міський голова. «Упевнений, що «Студентські гуртожитки міста Дніпра» стане сильною і вагомою організацією, яка зможе в максимальній координації із міською владою вирішувати економічні та побутові питання гуртожитків нашого міста. Знайте, що влада йде вам назустріч. Ви – наше майбутнє, а майбутньому міська влада буде служити і допомагати», – сказав Б.Філатов.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram