Версія для друку

ДНУ провів перші Придніпровські соціологічні читання

На факультеті суспільних наук і міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара започатковано гарну традицію – напередодні Дня соціолога, що відзначається в Україні щороку 1 жовтня, проводити Придніпровські соціологічні читання. Перша така науково-практична конференція була проведена 30 вересня 2016 року у Палаці студентів ДНУ.

У роботі конференції взяли участь учені-соціологи з освітніх і наукових закладів Дніпра, Києва, Харкова, Запоріжжя, Кам’янського, Миколаєва. Свої доробки в царині соціологічної науки представили 6 докторів і 25 кандидатів наук, 5 державних службовців, а також аспіранти та студенти.

Відкриваючи конференцію, проректор ДНУ, професор Валентин Іваненко відзначив, що на обговорення учасників конференції винесено широкий спектр актуальних проблем соціологічної науки, починаючи від питань соціального порядку і безпеки в суспільстві ризику, соціальної девіації, релігійних і міжконфесійних відносин, формування урбаністичної культури, культурного різноманіття і міжкультурної комунікації й закінчуючи визначенням стратегій цивілізаційного поступу, соціокультурних модусів розвитку сучасного суспільства крізь призму його найбільш вартісних ціннісних пріоритетів, що дасть змогу оцінити сучасний стан і бодай контурно накреслити перспективи розвитку соціологічної науки на початку третього тисячоліття. Науково-практичний характер цієї конференції уможливить не тільки ставити, а й надавати конкретні відповіді та рекомендації щодо адекватної реакції на численні суспільні виклики в сучасній Україні. Валентин Васильович висловив упевненість, що використання наукових досягнень у царині соціологічних досліджень буде певною мірою сприяти зниженню соціальної напруженості в суспільстві, блокуванню окремих ризикових ситуацій, оптимізації соціальних систем та вдосконалення управлінських зусиль.

У своєму вітальному слові декан факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ, професор Олександр Токовенко відзначив швидкий розвиток кафедри соціології, успіхи її молодих працівників. Олександр Сергійович привітав викладачів, аспірантів, студентів та гостей конференції з професійним святом – Днем соціолога.

На конференції порушено низку важливих питань, що потрапили у фокус уваги сучасної соціологічної науки. Так, завідувач кафедри соціології Дніпродзержинського державного технічного університету, професор Костянтин Богомаз порушив питання структурних елементів соціальної комунікації в управлінні. Завідувач кафедри соціології ДНУ, професор Віталій Кривошеїн розглянув основні елементи концепту суспільства ризику у застосуванні їх до характеристики українського соціуму. Професори кафедри соціології ДНУ Віктор Городяненко і Вадим Ніколенко розкрили види соціальної деструктивності на сучасному етапі й евристичний потенціал сучасної економічної соціології. Декан факультету соціології та управління Запорізького національного університету, професор Максим Лепський визначив можливості сценарного прогнозування 3.0 у дослідженні глобального та регіонального розвитку.

Разом з досвідченими науковцями на конференції представили свої студії молоді вчені – аспіранти і студенти-старшокурсники. Для них Придніпровські соціологічні читання стали справжнім дискусійним майданчиком для апробації власних наукових доробків.

За результатами конференції видані матеріали, які будуть розміщені на сайті університету, і кожен охочий може з ними ознайомитися.

У своєму заключному слові завідувач кафедри соціології ДНУ, професор Віталій Кривошеїн відзначив, що під час роботи конференції розглянуто чимало актуальних теоретичних і практичних питань соціологічної науки. Цей захід продемонстрував, що наш університет стає фаховим дискусійним майданчиком вчених-соціологів, причому не лише Придніпровського регіону, але й України в цілому. Віталій Володимирович висловив сподівання, що Придніпровські соціологічні читання започаткують традицію щорічно напередодні Дня соціолога збирати вчених і практиків з тим, щоб оперативно реагувати на запити сьогодення й коригувати вектори своїх дій щодо осмислення найзлободенніших питань суспільного життя.

Кафедра соціології
ДНУ імені Олеся Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram