Версія для друку

25 років Україні – 25 років політології в ДНУ

Кафедра політології факультету суспільних наук і міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара провела яскравий флешмоб і тематичний круглий стіл на честь 25-річчя спеціальності «Політологія» та 25-річчя незалежності України.

На майданчику біля центрального входу Палацу студентів ДНУ викладачі та студенти різних курсів сформували напис «Політологія – 25 – Україна» й станцювали патріотичний танок під пісню гурту ТІК «Люби ти Україну». «За своєю суттю наша акція «25 років Україні – 25 років політології» є, скоріше, фан-мобом, тобто акцією прихильників певної ідеї або бренду. В нашому випадку – держави України й науки політології, – говорить студентка Валерія Свєтлая. – До її підготовки ми підійшли з великою любов’ю, хоч і витратили зовсім небагато часу: готувалися лише в перервах між екзаменами сесії. Просто в ці святкові для нашої кафедри дні ми дуже хотіли ще раз продемонструвати, що любимо свою Батьківщину й свій фах, і справді пишаємося тим, що ми українці та політологи». Як говорять на кафедрі політології ДНУ, досвід подібних фан-мобів є одним з елементів підготовки студентів-політологів, практикою їхньої самоорганізації та управління спільними діями, які необхідні під час професійної політичної діяльності.

Після флешмобу з нагоди річниці також відбувся регіональний круглий стіл «25 років політологічній освіті ДНУ – здобутки й перспективи». У заході взяли участь студенти, викладачі, помічники депутатів та депутатів місцевих рад, фахівці органів державної влади і місцевого самоврядування, політичні оглядачі й журналісти провідних ЗМІ, консультанти політичних партій і експерти з політичних питань, молоді науковці, які закінчили спеціальність «Політологія» у різні роки. Вони спільно провели огляд історії кафедри та її наукових здобутків, а також окреслили професійні плани на майбутнє.

«Традиція політологічної освіти в Дніпропетровському національному університеті триває з червня 1991 року, – розповідає завідувач кафедри політології ДНУ Олексій Третяк, – коли наша кафедра стала однією з перших в Україні, яка започаткувала підготовку політологів. І за цей час нам, справді, є чим пишатися. Сьогодні можна з упевненістю сказати, що в нас склалася своя, дніпропетровська школа політології. Кафедра виховала вже чотири покоління викладачів, які, перебуваючи на вістрі процесів політологічної освіти і її трансформації, докладають зусилля до демократизації та загальної професіоналізації політичного життя України. Наші ж студенти щороку виборюють призові місця на Всеукраїнських олімпіадах зі спеціальності, перемагають у творчих і наукових конкурсах, беруть участь у наукових конференціях за кордоном та програмах академічного обміну з європейськими університетами. Загалом, вся 25-літня історія розвитку політологічної освіти в нашому регіоні ясно засвідчує, що знання, здобуті на кафедрі політології Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, стають міцною основою професійної реалізації та особистісного зростання її випускників», – підкреслив Олексій Анатолійович.

Зазначимо, що за часи існування в ДНУ спеціальності «Політологія» було підготовлено більше 500 фахівців з теоретичної політичної науки і прикладного політичного аналізу, які нині працюють у різних регіонах України, Росії, Ізраїлі, Німеччині, Данії, Італії. У межах спеціалізованої вченої ради було підготовлено та захищено понад 45 кандидатських і докторських дисертацій з політичних наук.

Сьогодні кафедра політології ДНУ забезпечує підготовку фахівців з питань політичного аналізу, політичного прогнозування, кризового аналізу, політичних комунікацій, політичних технологій та політичних зв’язків із громадськістю. Випускник-політолог отримує ґрунтовні знання з механізмів здійснення влади, прийняття політичних рішень, експертизи, консультування та інформаційного супроводження діяльності політичних лідерів, кандидатів від політичних сил у виборчому процесі. Цьому сприяє сучасні методична й інформаційна бази професійної підготовки на кафедрі. Постійне оновлення методичних розробок здійснюється в межах контактів як з провідними науковими політологічними центрами України, так і з європейськими партнерами: Варшавським університетом, Римським університетом «Ла Сапієнца» тощо.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram