Версія для друку

Lingua Latina – від античності до сучасності

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла IV наукова студентська конференція «Латинська мова – сполучна ланка між античністю і сучасністю».

На факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства вже стало традицією проведення наукової студентської конференції, присвяченої Lingua Latina.

«Хорошою традицією стало те, що у класичному університеті проходить наукова конференція із класичної мови – латинської. Ця мова об’єднала європейські мови, стала для них праосновою, але і сьогодні латина – це сполучна ланка між античністю і сучасністю», – сказав Валентин Васильович Іваненко, проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, щиро вітаючи учасників з відкриттям IV наукової конференції.

Валентин Васильович, який був присутній на кожній конференції з латини, підкреслив, що декан факультету української й іноземної філології Ірина Степанівна Попова, завідувач кафедри романської філології Інга Станіславівна Кірковська завжди сприяють організації конференції та її проведенню, тому кількість учасників з кожним роком зростає, участь у конференції беруть студенти не тільки перших курсів, а і старших. На жаль, не змогли взяти участь у конференції студенти інших міст, які завжди були активними (Горлівка, Луганськ, Тернопіль), через економічну та політичну ситуації в Україні. Проректор В.В.Іваненко наголосив на важливості проведення подібних заходів – вони заохочують студентів до наукової роботи, формують у молодих людей ініціативу, бажання творити і побажав учасникам не зупинятися, а продовжувати свої наукові дослідження per aspera ad astra (через терни до зірок).

Олена Іванівна Панченко, заступник декана з наукової роботи, вітаючи студентів, підкреслила важливість знань з латинської мови для освіченої людини.

Конференція проходить раз на два роки – перша була проведена у 2010 році. Зазвичай вона збирає студентів різних факультетів ДНУ (філологів, істориків, філософів, юристів, медиків) та студентів інших ВНЗ України, які вивчають латинську мову. Щоразу кількість учасників тільки зростає: якщо в конференції 2010 року взяли участь 86 осіб, то в 2016 році – вже 117. Саме вони в черговий раз і продемонстрували свою ерудицію та знання латинської мови, яка нині використовується у різних галузях і сферах.

Зацікавленість латинською мовою не є випадковою. Мова, яка існувала серед народу в передмісті Latium, поблизу Roma Аntiqua, тривалий час була мовою міжнародного спілкування більшості народів (країн) Західної Європи. Сьогодні не існує носіїв латинської мови (не враховуючи Папський район Риму), але мова і зараз живе у прислів’ях, фразах, назвах певних закладів і брендів – у сучасних мовах.

«Латинська мова допомагає сучасній людині бути високоосвіченою, набути ораторських здібностей та інтелігентності, – вважає ініціатор конференції, доцент кафедри романської філології ДНУ Наталія Дмитрівна Писаренко. – Кафедра романської філології влаштовує наукові студентські конференції з латинської мови з метою привернути увагу молоді до історії, культури та мови Давнього Риму, а також виховати у студентів прагнення до наукового пізнання, самостійного дослідження, уміння логічно й красномовно висловлювати свої думки та бути комунікабельними».

Теми, які обрали для дослідження юні латиністи, були напрочуд різноманітними і цікавими. Так, у своїх презентаціях вони детально розглядали вплив латини на розвиток інших мов (студентка історичного факультету Т. Заболотня «До питання актуальності впливу латини на розвиток польської мови», студент факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Д. Свірчевський «Побутова лексика у латинській, італійській й англійській мовах»); проводили аналіз художніх творів з дослідженням вживання авторами латинізмів (студенти факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства А. Юфименко «Латинська мова в українській поезії», Є. Горєла «Латинські фразеологізми у романі В. Гюго “Людина, яка сміється”»), досліджували використання латини на сучасному етапі (студенти факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства О. Васильєва «Використання латинської мови у сучасних брендах», В. Пономаренко (студент історичного факультету) «Латинська мова в сучасних технологіях (в програмах пакету Adobe)»), в медичній, правознавчій та історико-філософській сферах.

Кафедра романської філології ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram