Версія для друку

Досвід екс-міністра – молоді

Дніпропетровський національний університет відвідав екс-міністр фінансів України (2014р.) Олександр Шлапак з лекцією для студентів-економістів та юристів.

Захід пройшов у рамках зустрічі з представниками Асоціації платників податків України в Дніпропетровській області. Політик, заслужений економіст України Олександр Шлапак присвятив свій виступ реструктуризації українського боргу – темі, яка, на його думку, мало досліджена й висвітлена в українських ЗМІ. «По-перше, проблема української заборгованості ще довгий час буде суттєво впливати на економічне здоров’я України, – відзначив, обґрунтовуючи вибір теми лекції Олександр Шлапак. – По-друге, мені, як учаснику процесу з реструктуризації боргу, цікаво було зрозуміти, як приймаються рішення на високому економічному й політичному рівнях, та поділитися цим досвідом з вами».

Під час спілкування з уважною студентською аудиторією Олександр Шлапак щедро ділився власними спостереженнями й міркуваннями стосовно сьогоднішніх економічних процесів в Україні. Також показав студентам офіційні папери, зокрема, документ з назвою «Боргова операція». Досвідчений фінансист продемонстрував за допомогою слайдів динаміку нарощування українського боргу по роках та причини його зростання. Розповів, що лише на обслуговування українського боргу потрібно 99 мільярдів гривень державного бюджету, що є дуже великими витратами. «Трохи більші кошти закладені в держбюджеті на освіту та охорону здоров’я і менші – на оборону», – зазначив лектор. Він детально розповів студентам про етапи реструктуризації боргу, перемовини з кредиторами, вимоги Міжнародного валютного фонду, застосування інструменту компенсації вартості (ІКВ), ризики у цій справі. «Я розповідав вам про це так детально, щоб ми разом поміркували про те, в якій ситуації опинилися після реструктуризації боргу», – пояснив Олександр Шлапак.

«Загалом списання боргу є «червоною ганчіркою» для інвесторів. Тобто ми відігнали їх від своїх кордонів на велику відстань, – такий висновок екс-міністра. – Як з’ясувалося, ситуація з боргами впливає на інвесторів більше, ніж війна на сході нашої країни».

На думку Олександра Шлапака, Україна вже пережила майже всі тяжкі кризові точки й падіння, тож, згідно із законами економічного розвитку, наша економіка через кілька років повинна розпочати зростання. «Для того, щоб ми «не звалилися» на маргінес, Україні потрібне зростання ВВП на 5-7%», – зазначив Олександр Шлапак.

Досвідчений фахівець з фінансів щиро порадив майбутнім керівникам підприємств і державникам, по-перше, пам’ятати цю складну ситуацію і намагатися не ставати великими боржниками й не мати валютних ризиків; не допускати високої концентрації боргів в одних руках; перевіряти будь-яку інформацію, надану керівникам підлеглими; ніколи не залишати нез’ясованих питань; не бути тимчасовцями.

Студенти, користуючись нагодою, запитали думку фахівця стосовно прогнозу гривні, поцікавилися, чому Олександр Шлапак не залишився на посаді міністра фінансів, якої він думки про нового міністра Олександра Данилюка та інше.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram