Версія для друку

За кожним шевроном – своя історія

У Дніпропетровському історичному музеї імені Яворницького волонтери Фонду оборони країни нещодавно відкрили першу в Україні виставку шевронів. Активні студенти Центру соціальних ініціатив і викладачі ДНУ імені Олеся Гончара долучилися до волонтерування у центрі відпочинку для бійців на дніпропетровському вокзалі, де й була зібрана унікальна колекція.

Колекція шевронів налічує понад 1000 екземплярів, 500 з яких можна побачити на виставці: це шеврони добровольчих батальйонів, Національної гвардії, Збройних сил України та цивільних підрозділів. Усі вони зібрані волонтерами центру відпочинку для військових Фонду оборони країни на дніпропетровському вокзалі. Бійці їх дарували своїм добровільним помічникам на знак шани та вдячності. Виставка презентує як шеврони військовослужбовців різних бригад і батальйонів, так і неформальні нашивки, спеціально виготовлені для бійців волонтерами, як наприклад, «Кіборг», «Укроп» та ін., а також громадянські шеврони – людей різних професій, волонтерів з різних організацій. Окрім шевронів та нашивок на виставці були представлені пам’ятні дарунки від бійців – це прапори з бойових дій, обереги, браслети, фотографії, іконки – особисті речі воїнів АТО, які ті передавали в дарунок волонтерам, а також артефакти із зони АТО – прапори, ящики з - під патронів, сітки-«кікімори» тощо.

«Після відкриття на залізничному вокзалі куточку відпочинку для бійців АТО, воїни на знак подяки за теплий прийом дякували дівчатам-волонтерам на зміні, – розповіла волонтер Марина Завгородня. – Хтось гільзу чи патрон залишав, хтось свій браслет синьо-жовтий, а боєць «Айдару» віддав найдорожче – шеврон зі своєї військової форми. Це і стало початком колекціонування. Потім й інші бійці теж залишали на пам'ять про себе нашивки. Спочатку це займало невеликий стенд, але згодом він розширився. Цікаво, що бійці, які вкотре повертались до нашого куточку, відразу йшли до стенду подивитися на свій залишений раніше дарунок. Це так було щемливо. Такою колекцією в Україні може похвалитись лише Дніпропетровськ. Пишаємося цим!»

Найактивнішими волонтерами з ДНУ в куточку відпочинку для бійців були Денис Калюжний, Таня Андрійченко, Ірина Веремейчик, Юлія Заозірна, Поліна Кривошеєва, Ліза Рись, доцент Зоя Бондаренко (факультет психології), Настя Вислоцька (факультет біології, екології та медицини), Юлія Калугіна (факультет міжнародної економіки) та ін.

У підготовці відкриття унікальної виставки взяв участь і представник університету, учасник бойових дій на сході України, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Олег Анатолійович Репан. «Його поради, його власний воєнний досвід із зони АТО, робота з іншими науковцями і практиками щодо створення музею АТО є дуже важливими для наступних поколінь, нашого незвичайного величавого міста, для самих військових щодо увіковічення пам’яті про їх фронтових побратимів, про збережених символів, оберегів та інших атрибутів війни», – говорить Наталія Хазан, організатор виставки, людина з активною громадянською позицією.

Олег Анатолійович уважно переглядав представлені шеврони на стендах, мабуть, пригадував щось з тієї воєнної пори, бо його обличчя серйознішало й ставало схвильованим і мужнім. Він вкотре ділився з волонтерами думками про те, що хочемо ми цього, чи ні, а вже зараз маємо розпочинати писати історію цієї війни, робити перші спроби її академічного осмислення, зберігати свідчення учасників бойових подій.

«Усього за місяць ми підготували виставку, працюючи злагоджено і з великою відповідальністю, – розповіла присутнім на відкритті виставки у Діорамі того дня радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ольга Горб. – За кожним шевроном є історія певного бійця. Хлопці дарували частинку себе тим, хто про них піклувався та підтримував морально. Так поступово з’явилася ціла колекція речей наших захисників».

Серед виступаючих були і Тетяна Губа з ОДА, й учасник АТО, кіборг, а нині – радник губернатора Іван Начовний; агітбригада музичного гурту «Вертеп», яка побувала на передовій та ін. У цей день лунали слова «Слава Україні – Героям слава!» Наталя Хазан подякувала усім небайдужим містянам за їх доброчинну роботу й наголосила на тому, що за кожним представленим експонатом – героїчна історія, історія однієї людини: разом зі своїм власником він побував у найгарячіших точках АТО.

Було чутно, як бійці, які побували на відкритті виставки, щиросердно ділились своїми враженнями й маленькими історіями про шеврони своїх підрозділів, де проходили військову службу, знаходячи їх і вкотре розглядаючи! Вони були вражені такою кількістю шевронів – офіційних і не зовсім.

По завершенні експозиції нашивки тимчасово повернуться на вокзал. А коли закінчиться війна, колекцію шевронів доповнять новими експонатами та подарують музею.

Виставка працюватиме по 16 травня 2016 р. Адреса: діорама «Битва за Дніпро», проспект Д. Яворницького (Карла Маркса), 16. Вхід – безкоштовний. Запрошуємо студентів і викладачів відвідати унікальну виставку!

Зоя Бондаренко,
Центр соціальних ініціатив і волонтерства
ДНУ імені Олеся Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram