Версія для друку

Актуальна соціологія в науковому колі

У Дніпропетровському національному університеті ім. О. Гончара відбувся міжнародний круглий стіл «Соціологічна наука в Україні: сучасний стан і світові тренди». Захід присвячений 25-літтю соціологічної освіти у ДНУ.

Захід відкрив завідувач кафедри соціології професор Віталій Кривошеїн і передав вітальне слово засновнику кафедри професору Віктору Городяненку, який окреслив визначні події і досягнення у професійному та науковому житті колективу.

Міжнародний круглий стіл зібрав однодумців та колег не лише з провідних українських ВНЗ і соціологічних центрів, але і країн Європи. Через систему відео-конференції у роботі круглого столу взяла участь А. Толкачева (Університет Париж Х- Нантер, Франція) з проблемою сприйняття України серед російських емігрантів у міжвоєнний період. Тематика круглого столу не залишилася поза увагою випускників ДНУ, які продовжують навчання і наукову діяльність у Чехії та Польщі. Так, М.А. Короткова (Масариков університет, м. Брно, Чехія) презентувала результати власного соціологічного дослідження на тему «Самоосвіта як життєва стратегія молоді». З проблематикою реформування вищої освіти в контексті українських реалій виступила О.О. Юрчук (Економічний університет, м. Катовіце, Польща).

Загалом у рамках круглого столу обговорювали наступні проблемні питання: стан та перспективи розвитку соціологічної науки в Україні; соціологічна освіта в Україні: актуальні проблеми в умовах реформування освітнього простору; теоретико-методологічні та методичні засади соціологічних досліджень; українське суспільство як об’єкт соціологічної рефлексії.

Жваву дискусію серед учасників круглого столу викликали питання затребуваності соціології в суспільстві. Так, професор Приватного класичного університету (Запоріжжя) В.А. Полторак, здійснивши ретельний аналіз тем дисертаційних робіт, які були захищені зі спеціальності «Соціологія» за останні 10 років, наголосив на їх чіткій теоретичній спрямованості, але в той же час підкреслив необхідність розширення поля практичного виходу отриманих результатів. Тим більше, що теми, які опинилися в центрі уваги сучасної соціології, є вкрай актуальними. Зокрема, це проблематика військової соціології, громадської думки, праці та зайнятості, молоді, політичної культури та підприємницької діяльності. Цікавий ракурс для обговорення – патріотизм як риса соціальної моралі мешканців міста – запропонували професор С.Л. Катаєв та професорка Я.В. Зоська (Приватний класичний університет, Запоріжжя).

Декан факультету соціології та управління Запорізького національного університету, професор М.А. Лепський акцентував увагу на здійсненні брендингу спеціальності «Соціологія» серед абітурієнтів задля покращення трафіку між середньою та вищою освітою на регіональному та загальноукраїнському рівні.

Колеги з Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна привітали колектив кафедри соціології з 25-річчям. У своєму виступі доцент кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій О.В. Хижняк аргументовано закликав при побудові стратегії взаємодії «влади – бізнесу – соціологічної науки» враховувати реалії сучасної ситуації в українському суспільстві і, зокрема, в науковому середовищі, щоб залишатися цікавими та ефективними на ринку освітніх, інформаційних, управлінських послуг.

Для довідки. Кафедра соціології ДНУ була заснована в квітні 1991 р. за ініціативи професора В.Г. Городяненка. Перший випуск соціологів відбувся у 1996 р., на сьогодні кафедра здійснила 20 випусків студентів денної форми навчання. З 2001 р. була відкрита спеціальність «Соціологія» на заочному відділенні, вже відбулося 10 випусків. Нині на денному відділенні навчається більше 150 студентів та близько 90 – на заочному.

Кафедра соціології
ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram