Версія для друку

Молодь торує космічні орбіти

Квітень багатий на події, пов’язані з космічною сферою. До таких заходів належить XVIII Міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Людина і космос», яка нещодавно пройшла на базі Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, Національного центру аерокосмічної освіти молоді України ім. О.М. Макарова та ПАТ «Український науково-дослідний інститут технології машинобудування».

Космічна галузь потребує нестандартних рішень, базується на створенні прогресивних технологій майбутнього. Космічна галузь нашої країни має багатий досвід у створенні новітніх зразків техніки і передових технологій, досвід генерації та втілення у життя революційних науково-технічних ідей. Сучасна молодь України, яка отримує освіту за космічним профілем або вже працює у цій галузі, доводить, що повністю готова підтримувати високі стандарти творців космічного майбутнього держави і людства. У цьому впевнюєшся кожного року під час проведення Міжнародної молодіжної науково-практичної конференції «Людина і космос», яку проводять під егідою Міжнародної федерації астронавтики Державне космічне агентство України, НЦАОМУ ім. О. М. Макарова, ДНУ ім.  О. Гончара, ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля, ДП «ВО «Південний машинобудівний завод» ім. О. М. Макарова, Інститут технічної механіки НАНУ і ДКАУ, ПАО «Український науково-дослідний інститут технології машинобудування» та інші.

Цього року конференція зібрала близько чотирьохсот учасників і гостей, було представлено 227 доповідей. Молоді люди пропонували вдосконалені і новітні зразки космічної техніки, моделі і методики, які забезпечують створення космічної техніки та її застосування. Також представляли підходи, концепції та засоби для боротьба з космічним сміттям, проекти конструкцій, двигунів і систем управління ракетоносіїв і космічних апаратів, концепції новітніх систем зв’язку і дистанційного зондування Землі. Роботи молодих фахівців вражають оригінальністю ідей, масштабністю концепцій, глибиною відпрацювання технічних рішень, новизною і цікавістю отриманих наукових результатів.

Науковий форум відкрив Генеральний директор НЦАОМУ Віктор Хуторний. У своїй промові ректор ДНУ, член-кореспондент НАНУ Микола Поляков відзначив традиційно високий рівень наукових робіт конференції та підкреслив, що «Людина і космос» завжди є справжнім святом наукової думки, дає можливість підвищити рівень знань і розширити світогляд, зустрітися з новим і цікавим, спільно зазирнути у майбутнє.

«Людина і космос» працювала за 21 науковим напрямком: «Акустичні хвилі, шумові ефекти і вібрації», «Гідроаеродинаміка і тепломасообмін в системах літальних апаратів», «Гравітація і фундаментальна фізика», «Двигуни і енергетичні установки літальних апаратів. Енергозбереження космічних апаратів», «Динаміка, балістика і управління рухом літальних апаратів», «Захист і контроль космічного простору. Конверсія у ракетно-космічній техніці», «Інформаційні технології. Системи телекомунікацій», «Випробування літальних апаратів і їх систем. Методи неруйнівного контролю», «Космічні апарати. Розробка і експлуатація», «Екологія. Космічна біометрія і психологія», «Математичні моделі і чисельні експерименти», «Нетрадиційні ідеї і проекти», «Виробництво літальних апаратів: нові рішення і технології», «Радіоелектронна апаратура ракетно-космічних систем», «Спеціальне матеріалознавство, нові матеріали і структури», «Транспортно-космічні системи: проектування, конструювання надійність», «Хімічні технології в ракетній техніці», «Дистанційний моніторинг Землі», «Економіка і комерціалізація космічної діяльності», «Нанотехнології і наноматеріали в ракетно-космічній техніці», «Технологія конструкційних матеріалів». За підсумками конференції оргкомітет відзначив 74 авторів наукових робіт дипломами за кращі наукові роботи, 32 роботи рекомендовані до публікації в фахових наукових збірниках.

Тетяна Лабуткіна,
кандидат технічних наук, доцент кафедри
систем автоматичного управління
ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram