Версія для друку

Студенти-міжнародники випробували свій фаховий рівень

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара на базі кафедри міжнародних відносин відбувся ІІ тур Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Міжнародні відносини».

В інтелектуальних змаганнях взяли участь 35 студентів, які представили 15 вищих навчальних закладів України. Це – студенти-міжнародники з Києва, Вінниці, Дніпропетровська, Одеси, Маріуполя, Запоріжжя, Чернівців, Львова, Миколаєва, Острога, Полтави, Ужгорода, Івано-Франківська.

До складу журі були залучені провідні науковці Дніпропетровського національного університету – декан факультету суспільних наук і міжнародних відносин Олександр Токовенко, завідувач кафедри міжнародних відносин В’ячеслав Сергєєв, завідувач кафедри політології Олексій Третяк, а також фахівці з інших вищих навчальних закладів – Чорноморського Державного університету ім. Петра Могили, Національного університету «Острозька академія», Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, Національного університету «Львівська політехніка», Донецького національного університету (Вінниця). «Олімпіада проходить в ДНУ третій рік поспіль, кожного року кількість учасників зростає, – відзначив, вітаючи учасників, перший проректор ДНУ Олександр Кочубей. – Цього року є студенти, які беруть участь у змаганнях вдруге або втретє. Вважаю, що для учасників олімпіади це не лише власна творча й наукова реалізація, а й можливість захистити честь свого навчального закладу, формувати зв’язки між студентськими колективами на рівні регіонів країни».

Найкращі студенти-міжнародники з усієї України продемонстрували свої знання з теоретичних та практичних дисциплін фахової підготовки, які охоплюють ключові аспекти як історії, теорії міжнародних відносин, так і особливостей їх розвитку на початку ХХІ століття. У рамках першого туру змагань передбачалося розв’язання тестових завдань; у другому – складання проектів дипломатичних документів (комюніке, меморандум, нота тощо); виконання завдань третього туру полягало в аналізі та складанні прогнозів щодо подальшого розвитку поточних міжнародних ситуацій. Особливу увагу журі було спрямовано на оцінку навичок творчого та самостійного мислення учасників олімпіади, їх здібностей до здійснення аналізу та складання прогнозів розвитку міжнародних ситуацій, практичних вмінь та навичок.

Учасниця олімпіади Юлія Діганшина, студентка четвертого курсу Полтавського інституту економіки і торгівлі розповіла: «Я вивчаю міжнародну економіку, тому моя спеціальність відрізняється від тієї, на олімпіаду з якої я приїхала. У нас широкий профіль навчання, опановуємо, в тому числі, й міжнародні відносини. Беру участь в олімпіаді з міжнародних відносин вперше. Раніше була учасницею в олімпіадах, конкурсах, стартапах з економічної тематики. Тема міжнародних відносин душе широка й цікава, вважаю, що і їй варто приділити увагу. Для мене як економіста-міжнародника міжнародні відносини також є ключовим елементом навчання і стануть в нагоді в майбутньому, оскільки хочу довчатися на політолога».

Георгій Бушуєв, магістр першого року навчання Маріупольського державного університету на олімпіаду з міжнародних відносин до Дніпропетровська приїхав вдруге. Юнак розповів про свої вподобання у сфері міжнародних відносин: «Мені дуже подобається організація заходу, цікаво поспілкуватися з представниками моєї спеціальності з інших ВНЗ як про проблеми міжнародних відносин, так і про те, як викладається ця дисципліна в різних навчальних закладах, – відзначив Георгій. – Для мене міжнародні відносини та дипломатія – не лише професія, а й особисте захоплення. Крім того, дипломатія – це універсальний інструмент, необхідний не лише в роботі міністерств закордонних справ, а й у бізнесі, журналістиці та інших сферах. З історії дипломатії мені найбільше подобається приклад Отто фон Бісмарка, людини, яка змогла об’єднати Німеччину з розрізнених князівств. Якщо говорити про сучасність, мені подобається зовнішня політика США, яка на сьогодні є найактивнішою і охоплює весь світ, намагаючись у світі, що трансформується, відійти від біполярності та перейти до багатополярності. Вважаю, що в нашій країні потрібно ще напрацьовувати стандарти підготовки дипломатів, заохочувати для цього більше молодих кадрів. На мене невдовзі очікує стажування у Міністерстві, хотів би там залишитися працювати».

У рамках Всеукраїнської олімпіади зі спеціальності «Міжнародні відносини» відбувся дебатний клуб за участю провідних експертів-міжнародників. Важливою складовою заходу була й культурно-пізнавальна програма: фахівці факультету ознайомили студентів з визначними місцями та пам’ятками Дніпропетровська, організували екскурсії у музеях міста.

Усі студенти отримали сертифікати учасників Олімпіади, переможці – дипломи І, ІІ та ІІІ ступеня та цінні подарунки, які стануть їм в нагоді у процесі їх становлення як професіоналів-міжнародників. Дипломами також відзначені ті студенти, які продемонстрували нестандартний та оригінальний підхід до виконання завдань ІІ та ІІІ турів. За результатами олімпіади, перше місце посіла студентка Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара Катерина Рибалко, друге місце – студентка Національного університету «Острозька академія» Марія Мовшук. Третє місце розділили Богдан Костів з Національного університет «Острозька академія» та Володимир Різніченко з Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram