Версія для друку

ДНУ зібрав фахівців з урбаністичних студій

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Урбаністичні студії: сучасний стан та перспективи розвитку», в якій взяли участь представники семи вищих навчальних закладів України.

Окрім фахівців з ДНУ, у роботі конференції взяли участь їхні колеги з Криворізького педагогічного інституту «Криворізький національний університет», Запорізького національного університету, Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», Львівського національного університету ім. І. Франка, Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника. Дослідження науковців були представлені в трьох секціях: «Українське місто: історія і сучасність», «Просторовий вимір міського середовища» та «Людина в сучасному мегаполісі».

У своєму вітальному слові ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, професор Микола Поляков відзначив, що захід проводиться в доленосний період розвитку українського суспільства. Споконвічно міста були рушіями економічного зростання, центрами соціальної інтеграції, технічного, духовного та культурного прогресу. Також міста є просторовою формою організації гармонійного співіснування довкілля, суспільства та особистості. Тенденції демографічного розвитку засвідчують, що частка міського населення збільшується, а сільського, відповідно, – знижується. Тож майбутнє України та її громадян залежить, головним чином, від розвитку українських міст.

Голова оргкомітету, декан факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ, доктор філософських наук, професор Олександр Токовенко та представник департаменту освіти і науки Управління Дніпропетровської міської ради Віктор Горячев також наголосили на значимості «Урбаністичних студій», що проводяться кафедрою соціології ДНУ з 2000 року, для розвитку університету й міста в науковому, практичному та виховному контекстах.

На пленарному засіданні були заслухані роботи, присвячені актуальним питанням розвитку та реформ міста. Зокрема, у доповіді «Топонімічна реформа в місті: досвід та перспективи» професор Сергій Світленко представив проблеми топонімічної реформи Дніпропетровська. Ця актуальна тема для міста тема, викликала жваву дискусію слухачів.

У доповіді професора Віктора Городяненка «Соціально-економічне планування міста: історіографічний аспект аналізу» були визначені основні напрямки планування міста, здобутки і перспективи. Цікавою та змістовно насиченою науковими гіпотезами була доповідь завідувача кафедри соціології ДНУ Віталія Кривошеїна «Міська ідентичність у Центрально-східній Україні: соціологічний аспект».

За результатами роботи конференції була прийнята резолюція, в якій наголошено на продовженні наукових пошуків у зазначених напрямках, пов’язаних з проблемами урбаністики, а також відзначена необхідність впровадження результатів соціологічних досліджень у роботу органів міської влади та самоврядування.

Кафедра соціології ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram