Версія для друку

Авангард сучасної фізики в Дніпропетровську

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара вперше пройшла Міжнародна школа з фізики високих енергій для молодих вчених. Лекторами виступили провідні фахівці Франції у галузі пошуку сигналів нової фізики та квантової хромодинаміки на сучасному прискорювачі протонів – Великому гадронному колайдері.

Школа проводиться в рамках Міжнародної асоційованої лабораторії з фізики високих енергій, яка є наймасштабнішим французько-українським науковим проектом на сьогодні. Проведення заходу в Дніпропетровську ініціювала кафедра теоретичної фізики ДНУ імені Олеся Гончара на чолі з завідувачем – професором Володимиром Скалозубом.

Із представленням зимового курсу Школи до ДНУ ім. О.Гончара приїхали провідні французькі вчені, які безпосередньо працюють в колабораціях ATLAS, CMS та LHCb. Це – представники Лабораторії лінійного акселератора Акілє Стоккі (Університет Париж 11), Марі-Елен Шун і Сергій Барсук (Національний центр наукових досліджень Франції), а також Максим Тітов з Комісаріату ядерних та відновлювальних енергій Франції.

Про історію співробітництва Міжнародної школи з фізики високих енергій для молодих вчених з українськими освітніми закладами розповів колишній випускник ДНУ, а нині співробітник Лабораторії лінійного акселератора Національного центру наукових досліджень Франції Сергій Барсук. «Наша Міжнародна школа діє в Україні протягом 10 років. Раніше курси лекцій літньої та зимової Шкіл проходили в Києві, Львові та Харкові, тож сьогодні ми раді завітати й до Дніпропетровська. Приємно також, що, окрім освітніх лекційних курсів, зростає і наше наукове співробітництво. Зокрема, у рамках підписаної торік угоди між 10 науковими інститутами Франції та України для здійснення нових французько-українських досліджень було обрано нашу Лабораторію лінійного акселератора в м.Орсеї. Це найбільша та найвідоміша лабораторія з фізики високої енергії у Франції. Зараз вона входить до вісімки найбільших європейських національних лабораторій із фізики елементарних частинок», – розповів Сергій Барсук.

Детальніше із діяльністю цієї наукової установи присутніх ознайомив її директор Акілє Стоккі. Під час загальної презентації він розказав про структуру лабораторії, результати втілених у ній експериментальних програм та навів приклади нових амбіційних проектів. Крім того, професор А.Стоккі провів для аудиторії лекцію «Вступ до фізики високих енергій», а також розповів про недавнє історичне відкриття – спостереження гравітаційних хвиль, до якого залучалися вчені з їхньої лабораторії.

Наукова програма Школи була присвячена обговоренню актуальних проблем фізики високих енергій, а саме: пошуку сигналів нових важких елементарних частинок в експериментах на Великому гадронному колайдері в Європейському центрі ядерних досліджень (Женева, Швейцарія). У доповідях Марі-Елен Шун («Пошук нової фізики на LCHb») та Максима Тітова («Пошук нової фізики на ATLAS та CMS») велика увага приділялася опису детекторів та обробці експериментальних даних на установках Великого гадронного колайдера. А семінари від Сергія Барсука («Центральне ексклюзивне народження на LCHb»), аспіранта кафедри теоретичної фізики ДНУ Олександра Певзнера («Оцінка констант зв’язку за даними з асиметрії вперед-назад для процесу Дрелла-Яна на LCHb для = 7 TeV») та старшого лаборанта кафедри В’ячеслава Горєва («Новий підхід до нерівноважних процесів у плазмі») вдало доповнили та деталізували лекційний матеріал.

Як зазначив ініціатор заходу, доктор фізико-математичних наук, професор Володимир Скалозуб, одним із основних завдань Школи було залучення молодих вчених до наукових досліджень в авангардній галузі сучасної науки. «Великий гадронний колайдер – це грандіозний міжнародний проект ХХІ століття. Тепер значна частина запланованих експериментів на колайдері буде присвячена пошуку нових явищ природи, станів матерії за високих енергій, які відповідають температурам і процесам, що мали місце на ранніх етапах еволюції Всесвіту. Підґрунтям для всіх цих експериментів якраз слугує сучасна теорія поля й елементарних частинок, яка набуває все більшого значення для формування наших наукових програм. Можна сказати, що обрії фізики високих енергій вже визначені на десятиліття вперед. Тож участь у роботі Міжнародної школи великої кількості молодих науковців відкриває нові перспективи для розвитку сучасної фундаментальної фізики в Придніпров’ї. І може навіть варто сподіватися нових вагомих наукових результатів наших фахівців вже в недалекому майбутньому», – висловив надію Володимир Васильович.

Проректор ДНУ з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Михайло Дяченко відзначив, що університет вже давно і плідно співпрацює з академічними установами Франції. «У нашому досвіді є приклади проектів, успішно реалізованих спільно з такими освітянськими та науковими установами Франції, як: університет Сорбонни та міста Мен, Політехнічною школою Парижа, Національним інститутом охорони здоров’я та медичних досліджень (INSERM), Середземноморським інститутом нейробіології, Національним центром наукових досліджень (CNRS) тощо. Крім того, студенти ДНУ факультетів міжнародної економіки, прикладної математики, української й іноземної філології та мистецтвознавства вже кілька років навчаються у Франції за програмою подвійних дипломів. Сподіваємося, що подібні результати невдовзі з’являться й на факультеті фізики, електроніки та комп’ютерних систем, коли і наші молоді фізики також зможуть отримати французькі дипломи. Переконані, цьому посприяє й сьогоднішня Зимова школа, яка стане надзвичайно корисною практикою для наших вчених-початківців», – наголосив Михайло Павлович.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram