Версія для друку

Фотознімки надихають

Творчі учасники загальноуніверситетського фотоконкурсу «Наш край – козацький» у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара запропонували близько 300 робіт для шанувальників фотомистецтва.

І студенти, і викладачі університету в якості фотомайстрів щиро поділилися власним баченням навколишнього світу. Традиційна щорічна фотовиставка в ДНУ проходить вже водинадцяте. З назвою «Наш край – козацький» – вперше. «Хоча історія не любить умовного способу, але якби не було Запорізької Січі, то, напевно, не було б нашої країни, – вважає керівник групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ, доцент Наталя Олійник. –На світлинах органічно поєднується наше сьогоднішнє з нашою історією. Ця виставка переконує, що історія – це не далеке минуле, а біографія народу, його душа. А душі без пам’яті не буває. Тому кожна світлина – це душа автора. Це пам'ять про те, що всі ми сьогодні є».

З відкриттям виставки-конкурсу усіх присутніх привітали проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ, професор Валентин Іваненко та заступник декана з виховної роботи факультету суспільних наук і міжнародних відносин, доцент Ігор Іщенко. Зокрема, Валентин Іваненко відзначив, що нинішній конкурс відбувається у непростий час, коли слова «патріотизм» і «любов до Вітчизни» набувають цілком конкретного змісту – це й військова звитяга, й любов до козацького минулого, й залюбленість у красу рідної землі, й мистецьке натхнення.

Учасниця фотоконкурсу Ірина Усенко, студентка психологічного факультету, представниця Центру соціальних ініціатив та волонтерства ДНУ подякувала організаторам фотоконкурсу за можливість презентувати добросердечну діяльність у фотомалюнках: «Виховною роботою займаємося з першого дня навчання у нашому університеті, – зазначила дівчина. – Ми намагалися зафіксувати волонтерську сторону нашого студентського життя, оскільки волонтерство для нас – це місія служіння обділеним, це стиль і спосіб нашого життя й одночасно підготовка до майбутньої професії. Подивіться на ці фотографії. Хіба це не щастя – обійняти маленьку дитину, яка чекає від нас любові і турботи, хай навіть на короткий час. На знімках ми намагалися висвітлити майже всі напрямки нашої діяльності: і роботу з дітьми-сиротами в дитячих будинках, і з військовими-учасниками АТО, які знаходяться на лікуванні у нашому місті, а також роботу з переселенцями. Все це збагачує наше життя і допомагає подивитися по-іншому на актуальні проблеми сьогодення».

Власне козацька тематика щедро й мистецьки витончено представлена серією робіт студентки економічного факультету Ганною Білою, зокрема, «Соколята», «Запорозький бойовий гопак», «Патріотичний флеш-моб», «Справжня козацька сила», «Жінці нічого боятися поруч з сильним козаком». Хто ще й досі байдужий до квітів та міських пейзажів, той неодмінно їх полюбить, побачивши світлини доцента факультету психології Зої Бондаренко «Дзвінки із вишні», «Золота осика на Монастирському острові», «Зимова красуня в парку ім. Т. Шевченка», «Гладіолуси» та інші. Незмінний учасник університетських фотоконкурсів, співробітник Наукової бібліотеки ДНУ Олександр Парасоцький цього року представив багато морських і міських пейзажів, як, наприклад, «Контраст природи: жовтий пісок і синє море», «Доріжка до сонця».

Організатори й ініціатори конкурсу – фахівці групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді переконані, що такий загальноуніверситетський проект об’єднує сучасну молодь причетністю до вікопомної слави козаків, сприяє підвищенню рівня художньої культури молодого покоління та розкриттю творчого потенціалу студентського і педагогічного колективів ДНУ.

Усім охочим переглянути фотовиставку можна в холі восьмого поверху головного корпусу ДНУ імені Олеся Гончара.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram