Версія для друку

Проблеми становлення інформаційної економіки в Україні

Викладачі і студенти економічних факультетів ДНУ імені Олеся Гончара та ЛНУ імені Івана Франка постійно й успішно взаємодіють у навчальній, науковій і культурній площині, чому сприяє підписана угода про співпрацю. Зокрема, нещодавно представники двох ВНЗ взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми становлення інформаційної економіки в Україні», що відбулася на економічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка.

Зауважимо, що на сьогодні удосконалення наявних та розробка нових методик прогнозування, інформаційного забезпечення логістичних процесів бізнес-взаємодії, конкретизація методів, процедур, моделей і напрямків з оцінки впливу чинників конкуренції на функціонування логістичних й інформаційних потоків стали об’єктивною необхідністю для діяльності економічних агентів ринкових процесів в Україні. Вагомим є інформаційне супроводження маркетингової взаємодії комплексних систем у сучасному глобальному середовищі. Так, товарні потоки координуються у межах каналів розподілу, збутових мереж, гуртових і роздрібних торгівельних агентів. Спектр подібних та споріднених питань було проаналізовано й обговорено на конференції.

Вагоме значення у міжнародній науково-методичній кооперації відіграла участь у програмному комітеті наукового форуму відомих іноземних фахівців: д.е.н., професора Даріуша Скорупки, декана факультету управління Вроцлавської вищої офіцерської школи сухопутних військ Польщі; д.е.н., професора Міхала Габріела Возняка, завідувача кафедри мікроекономіки Жешувського університету (Польща); д.е.н., професора Назара Холода (США).

Декан економічного факультету ЛНУ імені Івана Франка к.е.н., доцент Ростислав Михайлишин зазначив, що доцільно підтримувати традиції підготовки фахівців у сфері програмування, інформаційних технологій у менеджменті. Він наголосив, що доповіді, виголошені у рамках конференції, сприятимуть розвитку вітчизняної економічної науки, побажав учасникам плідної наукової дискусії.

У доповіді Гаррі Г. Сотніка, магістра з економіки, аспіранта у сфері системної науки Портландського державного університету (США) доречно висвітлено теоретичні і методологічні основи розширення просторово-часової комп’ютерної імітаційної моделі динаміки лісу і клімату під назвою LANDIS-II. Аспірант слушно зазначив, що розширення моделі вводить індивідуальні та соціальні процеси людини. Науковець комплексно описав нову концепціалізацію під назвою «Соціально-екологічна складна адаптивна система» та новий науковий підхід «Самоорганізоване соціальне та індуктивне еволюційне навчання». Дана доповідь викликала жваве обговорення в межах роботи секції «Методи, моделі і технології менеджменту знань».

У цій конференції наш університет представляв заступник декана з навчальної роботи та міжнародного співробітництва економічного факультету, к.е.н., доцент Сергій Касян. У доповіді науковця «Прогнозування маркетингової взаємодії економічних агентів на основі аналізу логістичних й інформаційних потоків» розкрито наукові підходи щодо інформаційного забезпечення логістичної взаємодії підприємств, наведено прогноз логістичних та інформаційних потоків в Україні. Зроблено висновки про доцільність інформаційного забезпечення функціонування вертикальних маркетингових систем, які все частіше застосовуються у сфері маркетингового розподілу товарів і послуг на сучасних високотехнологічних ринках.

У ході наукового заходу було зосереджено увагу дослідницької спільноти на теорії і практиці розбудови інформаційних економік, управління інформаційними ресурсами організацій, інформаційної безпеки, функціонування людського капіталу в Україні і світі.

Таким чином, конференція дає змогу розширити знання і досвід стосовно інформаційно-комунікаційного забезпечення в економіці і менеджменті, поглибити наукові, культурні і освітні контакти, що сприятиме поліпшенню конкурентоспроможності освіти і науки України.

Заступник декана з навчальної роботи
та міжнародного співробітництва
економічного факультету ДНУ імені Олеся Гончара,
доцент Сергій Касян


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram