Версія для друку

20 років творчості

Днями кафедра образотворчого мистецтва та дизайну факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відзначила 20-річний ювілей масштабною виставкою.

Експозицію було відкрито у Палаці студентів ДНУ. Вона вражала розмаїттям мистецьких напрямів і технік. Академічні роботи, розробки у сфері упаковки, плакати, ф'юзинг, батік, шовкотрафаретні експонати, петриківський розпис, картини, писані акрилом і, звичайно, олією – все це відрізнялося високим професійним рівнем. Кафедра представила найяскравіші роботи своїх вихованців. "Родзинкою" свята стала міні-вистава за участю студентів кафедри – Едгар Дега у червоному береті малював з натури свою відому картину – блакитних танцівниць. Натурниці у балетних пачках позували, сяючи посмішками.

А відкривав ювілейний захід проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ Валентин Іваненко. Згадуючи історію заснування кафедри образотворчого мистецтва і дизайну, він зазначив: «Відкривши таку спеціальність, ми як класичний університет, здобули особливість, що вирізняє нас з-поміж інших вищих навчальних закладів. Разом із легендарним фізико-технічним факультетом, факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства став тим, чим ми сьогодні можемо пишатися. Факультет органічно з'єднав філологічну освіту з освітою мистецькою».

«Перше десятиріччя було видатною віхою у житті нашої кафедри. То був час становлення, формування кадрів й поповнення резервів, – розповів завідувач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ Віктор Корсунський. – Наступні десять років – це вже міжнародна діяльність і співпраця з західними ВНЗ. Зокрема, 2005 рік став початком нашого виходу на міжнародну арену, початком сучасного етапу. А сьогодні ми маємо спільні проекти з університетами Катовіце, Кракова та Любліна».

Упродовж заходу були урочисто відзначені переможці різноманітних конкурсів: всеукраїнських і міжнародних олімпіад, пленерів та вернісажів.

Кафедрі образотворчого мистецтва та дизайну Дніпропетровського національного університету, дійсно, є чим похвалитися. Її студенти є переможцями Всеукраїнського та Міжнародного конкурсів упаковки 2000-х років. Полотна вихованців незмінно входять до п'ятірки кращих робіт на Всеукраїнських олімпіадах з образотворчого мистецтва. Кафедра також пишається Гран-прі, отриманим за створений для зарубіжного фестивалю проект «Сценографія» та Гран-прі, яким відзначено студентський проект оформлення музичного фестивалю на польському конкурсі. Загалом, в активі студентів кафедри – більше 45 сертифікатів за участь у міжнародних фестивалях та понад 20 дипломів за призові місця. Викладачі постійно беруть участь у польських виставках. До речі, двоє з них потрапили до числа найкращих художників-графіків світу. А найближчим часом у Кракові відкриється Міжнародний вернісаж, де також будуть представлені роботи двох викладачів кафедри: Ганни Єгорової та Віктора Корсунського.

«Я викладаю дисципліну проектного характеру на 3-5 курсах, – розповів старший викладач кафедри образотворчого мистецтва Микола Храмцов. – Мене надихає те, що, беручи участь у всеукраїнських та міжнародних виставках, наші студенти демонструють професійний рівень. Я пишаюся їхньою активністю та заохочую не тільки гарно вчитися, але й ставати учасниками конкурсів».

«Досягнень у нас чимало, – поділилася доцент кафедри образотворчого мистецтва і дизайну, заслужений художник України, викладач живопису і малюнку Ганна Єгорова. – Багато наших випускників вже стали відомими художниками, дизайнерами. Зараз наша кафедра визначає обличчя молодого образотворчого мистецтва Дніпропетровська. А 20 років – це прекрасний вік. Це прагнення сягнути зірок, це час надій і почуття, що ми все зможемо. Тож я бажаю своїй кафедрі, щоб її викладачі і студенти щомиті відчували душевний підйом і творче горіння, без якого неможливо досягти успіху».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram