Версія для друку

Громадська ініціатива і медіа-реформи

Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара у рамках регіонального туру відвідали представники ініціативи «Реанімаційний пакет реформ». Візит мав на меті ознайомити студентів з основними діями громадської ініціативи, зокрема у сфері медіа-реформи.

«Реанімаційний пакет реформ – це більш ніж 70 організацій по всій Україні, понад 350 експертів, які зрозуміли, що зміни у державі потрібно брати у власні руки. За рік існування організація стала потужною громадською платформою, яка займається дослідженням конкретних сфер та написанням законопроектів, котрі приймаються Верховною Радою. На сьогодні прийнято 31 закон, у написанні яких брала участь наша громадська організація» - розповіла Наталія Ватаманюк, координатор регіональних ініціатив Реанімаційного пакету реформ.

Координатор експертних груп Реанімаційного Пакету Реформ Вадим Міський провів для студентів факультету систем та засобів масової комунікації лекцію-презентацію стосовно медіа-реформ. Окрему увагу він звернув на основні проблеми, які існують сьогодні в українській медіа-сфері, і окреслив напрямки їх вирішення.

Головними завданнями у спектрі медіа-реформ ініціатива визначала такі: створення суспільного мовлення, реформування державної та комунальної преси, забезпечення прозорості медіа-власності, внесення змін до Конституції про право на доступ до інформації, вилучення норм, що суперечать свободі слова, посилення захисту журналістів щодо їхньої професійної діяльності.

Також координатор зазначив переваги створення суспільного мовлення, керівним органом якого виступатиме Наглядова рада на чолі з Головою правління. До складу ради увійде 17 осіб, дев’ять із них будуть представниками громадських організацій різних сфер (освіта і наука, фізичне виховання та спорт, правознавство, журналістика, творча сфера, інші) і вісім осіб делегується депутатськими фракціями з рядом критеріїв до кандидатур.

Для кожного суспільного каналу та радіостанції буде затверджено редакційний статут, сформовано редакційну раду і відбуватиметься фінансовий контроль і аудит. «Такі умови мають створити дійсно незалежне мовлення. Принаймні ми на це сподіваємося, адже шанси реально є», - зазначає Вадим Міський. Загалом планується створити два суспільних телеканали і три радіостанції культурно-просвітницького напрямку та розважального для дітей і молоді.

На базі державних телеканалів буде створено суспільні телеканали у кожному обласному центрі, які входитимуть до єдиної структури Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Усі проекти планується запустити протягом року, наразі без абонентської плати. У подальшому, сподіваються представники Реанімаційного пакету реформ, люди будуть готові платити за незалежне мовлення з власної кишені.

Світлана Кучер, студентка ФСЗМК


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram