Версія для друку

«Чи можлива свобода через медіа?»

На початку жовтня у німецькому місті Пассау в рамках програми Темпус IV «Крос-медіа та якісна журналістика» пройшла міжнародна конференція «Свобода через медіа?». Учасниками конференції стали представники університетів Німеччини, Австрії, Румунії, Молдови й України, а також представники європейських медіа, експертних співтовариств і громадських організацій цих країн.

Питання свободи учасники розглядали із різних сторін: журналістської, політичної та лінгвістичної. Говорили про політичний потенціал нових медіа, про стан журналістського розслідування в Україні, про свободу лексики в тексті та ще багато іншого.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, який є одним із партнерів-співвиконавців програми Темпус IV «Крос-медіа та якісна журналістика», представляли декан факультету систем і засобів масової комунікації, професор Володимир Демченко і завідувач кафедри масової та міжнародної комунікації, професор Сергій Демченко. Зокрема, Сергій Демченко виступив з доповіддю на тему: «Крос-медіа та парадокси розвитку суспільного дискурсу: між «дигітальною анонімністю» і «девальвацією дисциплінарного дискурсу». Тема доповіді викликала жваву дискусію та багато питань серед учасників конференції.

У рамках неофіційної частини конференції відбулася панель за участю представників мас-медіа України та Німеччини, де обговорювалися питання і бачення ситуації з інформаційною складовою нинішньої політичної кризи в Україні. Зокрема, від українських медіа виступили журналіст газети «День» Вадим Лубчак і президент Академії Української преси Валерій Іванов. Від німецьких медійників – головний редактор Баварської телерадіокомпанії Зигмунд Готтліб. У своєму виступі пан Зигмунд заявив: «Ми вважаємо, що в нинішній ситуації, яка склалася в Україні, ніхто не винен. Україна і Росія опинилися жертвами непорозуміння як з боку своїх громадян, так і з боку Європейського співтовариства. Адже, як казав класик, на війні першою завжди вмирає правда».

Підводячи підсумки конференції, один з керівників проекту «Крос-медіа та якісна журналістика» професор Ральф Хольфельд сказав: «Ми дійсно переконані, що свобода може прийти через ЗМІ. Тому головна мета нашого спільного проекту – підвищення рівня журналістської освіти. Разом з університетами-партнерами ми розробляємо нові інноваційні навчальні програми, проводимо семінари для викладачів, літні школи для студентів. А ця конференція – це своєрідний проміжний підсумок нашої дворічної співпраці у рамках проекту».

В.Д.Демченко,
декан ФСЗМК
ДНУ імені О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram