Версія для друку

Виховання й освіта молоді – спільна справа світських і духовних наставників

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара в рамках напряму «Філософія» відкривається магістерська підготовка за новою спеціальністю «Релігієзнавство».

У роботі Вченої ради університету взяв участь Почесний доктор ДНУ, Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней. Вітаючи поважного гостя, ректор ДНУ Микола Поляков зазначив: «Саме у цьому ошатному палаці, який сьогодні є Палацом культури студентів ДНУ, а колись був будинком Його Світлості князя Потьомкіна, понад століття тому були висловлені думки і переконання, що виховання і освіта молоді мають здійснюватися у взаємодії всіх продуктивних сил суспільства, у співпраці світських і духовних наставників. Сьогодні ми повертаємося до цієї ідеї, адже переконані, що наше співробітництво зможе забезпечити гідне майбутнє нашій молоді, нашому народу, нашій країні, – наголосив Микола Вікторович. – Важко переоцінити той великий авторитет і схвалення, які здобула діяльність Владики Іринея на благо суспільства, розвитку культури, формування системи морально-етичних орієнтирів, передачі молоді знання про нашу духовну і культурну ідентичність. Багато корисних справ пов’язують діяльність колективу Дніпропетровського національного університету та Єпархії. Зокрема, завершується робота над створенням концепції освітньої діяльності і навчального плану для відкриття в ДНУ магістерського курсу «Релігієзнавство», у планах – будівництво православного храму на території університетського студмістечка», – підкреслив Микола Вікторович.

Вчена рада ДНУ напередодні святкування 95-річчя університету одностайно проголосувала за присвоєння ступеня Почесного доктора ДНУ Владиці Іринею. В статусі Почесного доктора Іриней прочитав публічну лекцію.

«Університет – це фундамент майбутніх досягнень і надбань, адже саме тут закладаються основи, які потім молода людина буде розвивати у професійній, науковій діяльності, в усьому житті. Все концентрується тут, в університеті, – у ваших силах, у ваших серцях, – звертаючись до професорсько-викладацького колективу, наголосив Іриней, – На наше переконання, сьогодні молоді потрібно вивчати православ’я – нашу віру. Поряд з тим, необхідно знайомитися й досліджувати інші релігії, але своє необхідно вивчати ретельно, наприклад, впровадити оглядові лекції з релігієзнавства. Розказати, яким є сьогодні релігійний світ і як він розвивався, як налаштувати сучасні відносини, чому відбувається поділ тощо. І хоча школа і вища школа відділені від церкви, все ж, вважаю, що батьки мають право виховувати дітей у своєму дусі, у своєму світогляді. Можливо, необхідно створити кафедру релігієзнавства, на лекціях розказати про історію православ’я, як воно міцніло у дусі з роками, а також розповісти про моральну, духовну, обрядову складову – як ми віримо, як людина молиться. В нашому суспільстві має бути таке законодавство, що буде регулювати єдині життєві цінності: сповідувати любов, повагу, братерство, взаємодопомогу. Тому нам потрібно усім навчитися жити благочестиво. І цьому, безперечно, можуть навчити як наші перші вихователі – батьки, так і школа та вищі навчальні заклади. І вже в такому здоровому суспільстві будувати наукове різноманіття», – наголосив Іриней.

За заслуги перед Українською Православною Церквою та благодійність Владика Іриней вручив Миколі Вікторовичу Полякову орден УПЦ «Святителя Миколая Чудотворця».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram