Версія для друку

«День кар’єри» у ДНУ – ефективний майданчик з пошуку роботи

Більше 70 компаній з Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей запропонували перше робоче місце студентам Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара на «Днях кар’єри-2013».

Цей масштабний захід вже вдруге організовується відділом зв’язків з виробництвом ДНУ та сприяє працевлаштуванню студентів і випускників університету. На переконання керівництва ДНУ, однією з показових якостей будь-якого навчального закладу є усвідомлення, для кого він готує спеціалістів та наскільки затребуваними вони будуть на ринку праці. Перше місце роботи для студента – один з найважливіших факторів, яким закінчується процес його навчання. «Ми знаємо, як складно молодим спеціалістам самостійно мандрувати різними підприємствами у пошуках роботи, часто вони просто не знають, як це правильно робити, – говорить проректор з науково-педагогічної роботи ДНУ Сергій Чернецький. – Тож ми створили такий майданчик, де вони можуть поспілкуватися із представниками як державних, так і приватних компаній. Завдяки цій виставці минулого року працевлаштувалися десятки молодих спеціалістів, були підписані угоди про проходження студентської навчальної практики на підприємствах-учасниках. Для нас важливо також, щоб студенти отримали уявлення, чого чекають від них роботодавці», – підкреслив Сергій Олександрович.

Цього року на пропозицію керівництва університету безпосередньо поспілкуватися з майже 16-тисячною армією студентів ДНУ (представниками близько 100 спеціальностей) відгукнулися більше 70 компаній з Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей. Усі вони – сучасні, динамічні компанії, які постійно перебувають у пошуку нових кадрів. Свої інформаційні стенди презентували такі українські та міжнародні компанії і підприємства: ТОВ «Philip Morris Ukraine», АТ «Мотор-Січ», ВАТ «Дніпроважмаш», ДКБ «Південне», ІТМ НАНУ України та Державного космічного агентства, ТОВ «Інтерпайп НТЗ», ІТ-компанії «InfoReach, «Exigen Services», «Noosphere Ventures», торгівельно-виробнича компанія «Малбі», перекладацька компанія «ІnText», Головне управління Міндоходів і зборів України в Дніпропетровській області, Platinum Bank, ProСredit Вank, Дніпропетровський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Департамент управління охорони навколишнього середовища в Дніпропетровській області, Міський методичний відділ практичної психології та багато інших. Провідні роботодавці ознайомили зацікавлених студентів зі специфікою своїх компаній, з вакансіями та кар’єрними пропозиціями, отримали реальну можливість знайти серед студентів талановиті кадри для співпраці, провести моніторинг їхніх очікувань та відкрито донести свої побажання.. У свою чергу, молоді спеціалісти змогли поставити представникам компаній уточнюючі запитання, залишити резюме і просто зважити власні шанси на кар’єрний успіх.

Наприклад, про спеціалізацію своєї установи та кар’єрні можливості для молоді розповів начальник КБ міцності конструкторського відділу КБ «Мотор-Січ»: «Сьогодні один із відділів нашого підприємства спеціалізується на модернізації літальної техніки. Його діяльність пов'язана з великою кількістю аеродинамічних розрахунків та розрахунків на міцність, а також конструювання деталей літальних апаратів. Тому, в першу чергу, нас цікавлять випускники технічних спеціальностей ДНУ, а саме: механіки, фахівці з розрахунку міцності конструкцій та конструктори. Їм ми надаємо повний соціальний пакет (місця в гуртожитку, страховку, повну відпустку та оздоровлення в санаторії, лікарняний тощо) та заробітну плату у розмірі понад 3-3,5 тисячі гривень».

Зацікавлені в студентах ДНУ і представники перекладацької компанії «InText». Розповідає керівник відділу відбору та адаптації персоналу Любов Овчиннікова: «Наша компанія знаходиться у Дніпропетровську, але працює із зарубіжними клієнтами, серед яких – відомі Google, IBM, Xerox та BMW. Щоб бути присутніми на міжнародному ринку, ці компанії замовляють переклади своїх технічних супроводів різними мовами. Вони дуже уважно ставляться до текстів, тож довіряють їх лише носіям мови, які є у регіоні. Відповідно компанія «InText» здійснює переклад, редагування та верстання цих проектів, віддаючи замовникам абсолютно готовий продукт. Як потенційних співробітників, ми запрошуємо студентів ДНУ – перекладачів та фахівців з міжнародних відносин, які працюватимуть у віддаленому доступі. У їхні завдання входитиме повне управління перекладом: від моменту отримання до якісного грамотного аналізу, перерозподілу та виконання. Сьогодні у нас вже працює двоє випускників ДНУ».

Більшість студентів називають цей ярмарок вакансій ефективним місцем для пошуку місця працевлаштування. Поспілкувавшись з потенційними роботодавцями у режимі реального часу (на відміну від пошуку в Інтернеті), молоді люди змогли краще зрозуміти основні тенденції вітчизняного ринку праці. А саме: характер пропонованої роботи, вимоги працедавців, особливості кадрової політики та корпоративної культури тих чи інших компаній тощо.

Старшокурсниця економічного факультету Ганна відзначає, що побачила для себе достатньо перспектив для свого професійного розвитку: «Це і банки, й ІТ-компанії. У всіх цих сферах дуже гідні пропозиції – роботодавці пропонують повний соціальний пакет та зарплатню вищу від ринкового рівня». П'ятикурсник факультету прикладної математики Михайло теж знайшов для себе кілька цікавих пропозицій. Хлопець говорить: «За освітою я програміст, але окремого напряму діяльності ще не вибрав, тому розглядаю усі варіанти. Радий, що сьогодні отримав необхідну інформацію про різні компанії, навіть про ті, яких досі й не чув. Тепер планую дзвонити, складати тести і намагатися влаштуватися на роботу». Так само серйозно налаштована і колега Михайла Євгенія: «Я прийшла сюди, передусім, подивитися на роботодавців та оцінити, наскільки відповідально вони ставляться до цього заходу й наскільки пильно бережуть колектив. Як на мене, чим краще представлена компанія, тим більше вона зацікавлена у фахівцях. А наше спілкування дозволило мені зрозуміти, яким напрямам віддають перевагу профільні компанії. Це дуже корисно, тому що тепер я можу розставити пріоритети й зорієнтуватися, чим конкретно я займатимусь на проектах».

Як бачимо, молодь налаштована оптимістично, має різні амбіції і побажання щодо майбутнього місця роботи. Тож сподіваємося, що кожен відвідувач виставки знайде для себе цікаву та гідну роботу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram