Версія для друку

У 95 – престижний і сучасний

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара з нагоди 95-річчя відбулося урочисте засідання Вченої ради. Почесними докторами ДНУ стали: Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Владика Іриней, ректор Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка, академік Леонід Губерський, ректор Європейської вищої школи права та управління м. Варшава (Польща), професор Єжи Йозеф Вятр.

Привітати ювіляра до Палацу студентів приїхали високоповажні гості – представники обласної влади, освітянської галузі, видатні випускники ДНУ. А саме: випускники ДНУ – Президент України (1994–2005 рр.) Л.Д. Кучма, академік НАН України В.П. Шевченко, Герой України В.Г. Команов, голова Придніпровського наукового центру НАН України, академік А.Ф. Булат, Дніпропетровський міський голова І.І. Куліченко; друзі ДНУ – представники Південного машинобудівного заводу ім. О. Макарова та багато інших.

На адресу університету надійшли вітання від Віце-прем'єр-міністра України О.Ю. Вілкула; Першого заступника міністра освіти і науки України Є.М. Суліми; народного депутата В.М. Литвина; дружини О.Т. Гончара Валентини Гончар; голови Дніпропетровської облдержадміністрації Д.В. Колєснікова; голови Дніпропетровської обласної ради Є.Г. Удода; генерального директора ДП «ВО «ПМЗ ім. О. Макарова» В.А. Щоголя; Генерального Конструктора-Генерального Директора ДКБ «Південне» ім. М. Янгеля» О.В. Дегтярьова; Президента Євразійської асоціації університетів В.А Садовничого; віце-президента Російської Академії соціальних наук О.С. Капто та ректорів провідних університетів.

Першим на правах господаря свята з вітальними словом до гостей Урочистих зборів звернувся ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Микола Вікторович Поляков. «95 років – це вельми солідний вік, гідний того, щоб з досвіду прожитого осмислити минуле, згадати попередників, оцінити, чи вдалося нам витримати головний життєвий іспит – на справжність, професійну й громадську зрілість, порядність. Незважаючи на численні реорганізації, труднощі в освітянській галузі, наш університет з кожним роком міцнів. І сьогодні Університет демонструє високий рівень своєї професійної діяльності, займає гідне місце в загальнонаціональному освітньому поступі, продукуючи нові наукові знання й технології, виховуючи інтелектуальну еліту держави і справляючи помітний вплив на формування суспільної свідомості наших громадян. У всіх вітчизняних рейтингах він стабільно входить до першої десятки провідних ВНЗ України. І в цьому, безперечно, заслуга всього багатотисячного колективу, частка самовідданої праці всіх поколінь науковців, педагогів, вихованців. Низький уклін усім працівникам університету, насамперед нашим ветеранам, які нерідко в непростих умовах робили й роблять все від них залежне, щоб підтримувати високий статус і авторитет Університету. Честь і шана нашому студентству, яке розуміє свою причетність до цієї високої місії», – наголосив ректор.

Привітав Alma mater зі святом і Леонід Данилович Кучма. «Я хочу побажати усім нам зустрітися вже на 100-річному ювілеї ДНУ, коли ми будемо навіть у більш піднесеному настрої від усвідомлення того, що Університет має гарні перспективи для подальшого розвитку фундаментальної й прикладної науки, свого науково-технологічного потенціалу, що дасть можливість з упевненістю говорити про гарне майбутнє нашої країни», – сказав Леонід Кучма.

Далі, за традицією ректором Миколою Поляковим була проведена хвилююча церемонія вручення видатним особистостям звання «Почесного доктора Дніпропетровського національного університету». Так, рішенням Вченої ради університету «Почесного доктора ДНУ» присуджено Віце-прем’єр-міністру України Олександру Юрійовичу Вілкулу, ректору Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка, академіку Леоніду Васильовичу Губерському, ректору Європейської вищої школи права та управління м. Варшава (Польща), політологу Єжи Йозефу Вятру та Митрополиту Дніпропетровському і Павлоградському Владиці Іринею. Під час урочистої церемонії відповідні дипломи, посвідчення, докторські мантії та медалі «За заслуги перед Університетом і за особливий внесок у розвиток освіти, науки та міжнародної співпраці» та «За вірну службу ДНУ» отримали професор Єжи Йозеф Вятр і Владика Іриней.

Приймаючи нагороду, пан Вятр з задоволенням відзначив: «Для мене це велика честь бути причетним до вельмишановного академічного товариства вашого університету. Але не лише честь, а ще й задача – відтепер я маю широко сприяти процесу зближення та співробітництва польсько-українських наукових кіл та загального зміцнення відносин між нашими дружніми, сусідськими країнами». І як один із прикладів такого двостороннього процесу, пан Єжи назвав освітню програму, власне координатором якої він є. Проходить вона під егідою Євросоюзу і спрямована на створення міжнародних аспірантських курсів. Таким чином, в українських, і зокрема, дніпропетровських аспірантів відтепер є ще одна можливість отримати освіту за кордоном.

У своєму слові Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Владика Іриней також наголосив на великій честі бути причетним до життя такого знаного на весь світ університету, як ДНУ імені О.Гончара. «З цього університету ідуть у широкий світ та трудяться в своєму покликанні тисячі молодих людей. Саме тут, у вашому закладі, є всі можливості для розкриття покликання людини. Тож бажаю і надалі усім студентам і викладачам працювати натхненно і старанно, прагнучи безмежної досконалості. І хай слід кожного з вас у будь-яких сферах життєдіяльності зливається в єдиний гімн Творцю!» – побажав Іриней.

Говорив про успіхи студентсько-викладацького колективу ДНУ і голова Придніпровського наукового центру НАН України, академік Анатолій Федорович Булат, який підкреслив: «Сьогодні тисячі молодих людей отримують освіту у багатьох ВНЗ нашої країни. Але випускники університету такого рівня, як Дніпропетровський класичний – завжди виняткові. Їх відрізняє особливий інтелектуальний шарм, з ними легко і комфортно працювати. Вважаю, що ДНУ варто і надалі ставити перед собою задачу якісної підготовки молоді, успішно складаючи конкуренцію не тільки навчальним закладам в Україні, але й за її межами. Тим паче, що все для цього в університету є!»

Присутні на святі представники регіональної влади, в свою чергу, також відзначили високий професійний рівень трудового колективу Дніпропетровського університету. Відтак, свої заслужені нагороди за високий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих наукових кадрів та плідну багаторічну діяльність отримали кращі працівники університету. Зокрема, володарями почесних грамот від імені Дніпропетровської обласної ради стали: проректор з науково-педагогічної роботи С.О. Чернецький, декан механіко-математичного факультету О.В. Хамініч, декан хімічного факультету В.Ф. Варгалюк, директор Наукової бібліотеки ДНУ С.В. Кубишкіна.

Крім того, нагрудним знаком «За розвиток регіону» від Голови Дніпропетровської обласної держадміністрації був відзначений декан історичного факультету ДНУ С.І. Світленко, почесними грамотами – директор Центру післядипломної освіти В.П. Клюєв і декан фізико-технічного факультету О.М. Петренко, спеціальними подяками – проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва М.П. Д’яченко та директор Палацу студентів ДНУ В.В. Стукало.

Концерт творчих колективів ДНУ «Славімо тебе, Університете!», який продовжив святкову програму, став справжнім подарунком для всіх присутніх. Кадри історії і моменти сьогодення кожного з факультетів, які глядачі побачили на великому екрані, допомогли відчути дух справжнього життя факультетських буденностей і свят. Також гостей заходу своїми яскравими номерами зі сцени привітали кращі колективи Палацу студентів ДНУ: народний ансамбль танцю «Веселка», зразковий театр танцю «Рассвет», народна студія сучасного вокалу «Мрія», театр танцю «La vie» тощо.

Вітаємо всіх працівників та студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара з ювілеєм рідної Alma mater! Бажаємо всім міцного здоров’я, великої творчої наснаги та неабияких успіхів у професійній діяльності!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram