Версія для друку

Бронза світової першості з математики – в ДНУ

У липні цього року студент ІІІ курсу механіко-математичного факультету Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Олег Коваленко привіз до рідного вишу бронзову медаль призера Міжнародної наукової олімпіади з математики, що проходила у столиці Ісламської Республіки Іран Тегерані.

У столичному університеті імені мученика Бехешті зібрались майбутні математики близько 10 країн світу. Це були переважно команди країн Сходу, Росії, СНД, а також Австрії. Змагання були дуже напруженні, вони відбувались у чотири тура протягом двох днів (два тури в день по дві години кожний): математичний аналіз, чисельний аналіз, алгебра чи дослідження операцій (на вибір), а також лінійна алгебра. Запропоновані завдання були підвищеної складності, передбачали наявність у студентів знань нормативних курсів, що відповідають рівню бакалавра. Науково-методичне забезпечення команди здійснювало Міністерство освіти і науки України.

По завершенні олімпіади іранські студенти, отримавши 11 медалей, посіли перше місце у командному заліку. А ось почесне друге зайняла команда України, на третьому – представники Австрії. До складу нашої збірної увійшли п’ятеро найрозумніших студентів-математиків – переможців Всеукраїнської олімпіади, що проходила у Львові. Крім дніпропетровця О.Коваленка учасниками змагань стали ще четверо шанувальників „цариці наук” з Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Всього додому було привезено одну золоту, одну срібну і три бронзові медалі, отримані в особистій боротьбі.

Як розповідає сам Олег, математикою він захопився у 9 класі, і з того часу інтерес до науки не зменшився. За період навчання в Дніпропетровському обласному ліцеї-інтернаті фізико-математичного профілю, завдяки старанням талановитих педагогів, його знання значно поглибилися. Свідченням того стали щорічні перемоги на Всеукраїнських олімпіадах школярів. Математика стала його справжнім захопленням. Після закінчення ліцею юнак поступив на механіко-математичний факультет ДНУ, де навчається тільки на відмінно та отримує іменну стипендію Президента України. За цей час він тричі брав участь у Всеукраїнській студентській олімпіаді. Сьогодні студент 3 курсу тримає в руках вже свою другу бронзову медаль призера міжнародних змагань.

Але за словами Олега, йому більш цікаво займатися наукою, чим підготовкою до олімпіад. В цьому провідну роль відіграв його науковий керівник професор В.Ф.Бабенко, під керівництвом якого він і займається науковою роботою. Спільно вони отримали нові наукові результати, які стосуються нерівностей типу Колмогорова для функцій, означених на півосі, а також інтерполяційних та екстремальних властивостей ідеальних сплайнів.

Успіхами Олега задоволений і декан механіко-математичного факультету професор В.О.Сясев. Каже, що хоч напрямок і не надто популярний серед абітурієнтів, та випускників охоче беруть на роботу. До того ж майже усе вище керівництво ДНУ – мехматівці:

- На жаль, таких студентів на факультеті замало, але мети досягає той, хто прагне, - говорить Валерій Опанасович. - Ті, хто захоплюються та хочуть займатися математикою, завжди досягають певних визначених успіхів. Школа математиків Дніпропетровська не гірша, ніж у Києві. Щороку наші студенти стають призерами Всеукраїнських олімпіад. Цього року саме Дніпропетровськ був лідером у змаганнях з математики по Україні. А своїми призами наші студенти підіймають престиж рідного університету.

У вільний час Олег грає у футбол і шахи, планує вступити до аспірантури, а майбутнє своє бачить лише в Україні.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram