Версія для друку

Науковці вирішують проблеми лінгвістичної підготовки іноземних студентів

Кафедра перекладу і лінгвістичної підготовки іноземців ДНУ ім. О. Гончара провела II Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Лінгвістичні та лінгвокультурологічні аспекти навчання іноземних студентів у вищих навчальних закладах України». Під час конференції працювало 4 секції, які охопили широкий спектр проблем. Зокрема, розглядалися такі питання як актуальні проблеми сучасного мовознавства, проблеми функціонування сучасних мов, лінгвокультурологія і когнівістика, методичні проблеми навчання іноземних студентів, актуальні проблеми сучасного перекладу. З повним правом конференцію вважає всеукраїнською завідуюча кафедри ЛПІ Дніпропетровського національного університету Олена Іванівна Панченко, оскільки обмінятися досвідом приїхали науковці з Києва, Харкова, Запоріжжя, Херсону, Сімферополя, Маріуполя, Кривого Рога. Були присутні і молоді дослідники з Іраку та Китаю.

З вітальним словом виступив керівник департаменту ДНУ ім. О. Гончара по роботі з іноземними студентами Ю.С.Тарасенко і побажав, щоб самовіддана праця усіх викладачів, педагогів нівелювала існуючі розбіжності в освітньому просторі та завжди цінувалася їхніми вихованцями.

Л. С. Безкоровайна, канд. пед. наук, доцент, завідуюча кафедри філології Харківського національного автомобільно-дорожнього університету поділилася з колегами Дніпропетровського національного університету тими напрацюваннями, що створені у стінах Харківського вузу. Фахівці цього університету розробили навчальний комплекс «Глобус», покликаний допомогти студентам-іноземцям на початкових етапах навчання. Комплекс містить багаточисельні комп’ютерні доповнення, збірник вправ, робочий зошит студента з граматичними завданнями та письмовими роботами, контрольні роботи, а також комунікативний мінімум, який допомагає адаптуватися до нового мовного середовища. До навчального комплексу додається аудіодиск, в якому озвучено кожен текст навчального комплексу. Любов Сергіївна подарувала колективу кафедри ЛПІ Дніпропетровського університету кілька примірників збірника цікавих матеріалів для роботи з іноземними студентами «Учение с увлечением», підготовленого викладачами кафедри філології Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.

О.С.Валіт, к.ф.н., доцент, завідуюча кафедри української та російської мови як іноземних Центру міжнародної освіти Харківського національного університету ім. В. Каразіна розповіла про бінарну систему та формування особистісної толерантності на уроках літератури. За словами Олени Сергіївни, культурологічна освіта стала сьогодні одним з найважливіших напрямків гуманітарної підготовки студентів у вищих навчальних закладах. Витоки національної культури у кожного народу свої, але всі вони походять з міфології, яка є одним з основних джерел літератури, основою психологічних феноменів людства. Зробити активним знання студента про те, що міфологія є основою будь-якої культури – головне завдання педагогів Харківського національного університету ім. В. Каразіна. На кафедрі української та російської мов як іноземних проведення бінарних уроків увійшло в практику викладання літератури в групах для студентів-гуманітаріїв. О. С. Валіт зазначає: «Взаємодія двох викладачів зі студентами дає можливість реалізувати принцип зростаючої інтеграції знань, умінь, навиків. Бінарний урок, який проводять носій мови, що вивчається (російської), та носій рідної (китайської), дає можливість формувати знання у студента про оточуючий світ та його закономірності. На таких заняттях активізується емоційна і логічна пам'ять, активніше працює уява. Обидва викладачі реалізовують принцип врахування рідної культури при вивченні слов’янської міфології».

Під час пленарного засідання з доповідями також виступили: доцент кафедри теорії і практики перекладу з англійської мови Київського національного університету ім. Т. Шевченка І. В. Трищенко; професор, завідуюча кафедри ЛПІ ДНУ ім. О. Гончара О. І. Панченко; доцент кафедри гуманітарних наук Харківського національно-технічного університету В. Є. Штиленко; професор кафедри природничих наук Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Б. М. Андрющенко; професор кафедри порівняльного і російського мовознавства ДНУ ім. О. Гончара І. І. Меньшиков.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram