Версія для друку

«Еврика-2010»

На базі Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю при ДНУ ім. О. Гончара пройшов III регіональний математичний турнір «Еврика» для юних математиків 6-8 класів. Ініціатори турніру - механіко-математичний факультет ДНУ, Регіональний центр моніторингу освіти Центру довузівської підготовки ДНУ та ліцей-інтернат, який і став безпосереднім організатором змагань. До участі в роботі були також залучені понад 100 студентів механіко-математичного факультету, факультету прикладної математики, факультету фізики, електроніки та комп'ютерних систем, хімічного факультету ДНУ.

Турнір є складовою частиною обласної та всеукраїнської комплексної програми з пошуку, навчання i становлення обдарованої творчої молоді. Тому змагання школярів з математики спрямовані, в першу чергу, на стимулювання навичок застосовувати математичні знання в різних науках, зокрема, у мовознавстві, інформатиці, географії, астрономії, фізиці тощо. Принциповим є те, що значна частина завдань виконується не тільки у вигляді письмової роботи, але й носить практичний характер. Саме це суттєво відрізняє турнір від класичних олімпіад з математики і приваблює учасників. Цього року їх було 80, значна частина з яких - мешканці сільської місцевості, що, безумовно, дає можливість розшукати найбільш талановитих дітей з усієї Дніпропетровщини.

Змагання проходили в трьох лігах - 6, 7 та 8 класів. При цьому учні долали своєрідні станції: учасники поділилися на групи і по черзі проходили конкурси. У програмі турніру були дослідницькі змагання «Математика навколо нас», які вимагали як логічних, так й інтуїтивних міркувань, конкурс «Технології» - задачі на конструювання та виготовлення власними руками складних конструкцій, «Вимірювання та проектування» - графічні завдання, у яких вимагається проілюструвати нетривіальне застосування математики, «Менеджмент» - задачі на пошук кращих управлінських рішень та «Ігротека» - змагання з математичних ігор.

До складу журі турніру ввійшли викладачі Дніпропетровського національного університету та учні-старшокласники ліцею. Для переможців оргкомітет і спонсори підготували цінні подарунки. Так найкращі в кожній лізі отримали мобільні телефони «Samsung», призери, що посіли друге місце - USB-накопичувачі, третє - диски.

Родзинкою церемонії стало нагородження безсумнівного лідера «Еврики», трикратної чемпіонки, єдиної дівчини-переможця турніру – Євгенії Крищик. За словами директора ліцею Олега Полякова, Женя протягом трьох років посідала перші місця: у 6 і 7 класах вона отримала в якості подарунка 2 ноутбука, а в цьому році – телефон. «Це підростає наше світле майбутнє. Ми її чекаємо через рік, на старшу лігу «Еврики», - сказав директор ліцею.

Також під час церемонії закриття були названі імена тих, хто завдяки своїм математичним знанням здобув право вступу до Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю при ДНУ без вступних іспитів - це цьогорічні призери та ще 15 учнів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram