Версія для друку

«Співробітництво ДНУ імені Олеся Гончара з вузами Європейських країн: можливості участі студентів у зарубіжних програмах»

У Дніпропетровському національному університеті ім. О. Гончара з ініціативи Управління з міжнародного співробітництва та Центру гуманітарних проблем освіти ДНУ відбувся круглий стіл «Співробітництво ДНУ імені Олеся Гончара з вузами Європейських країн: можливості участі студентів у зарубіжних програмах».

Студентів різних факультетів привітала директор Центру гуманітарних проблем освіти Наталя Петрівна Олійник і зазначила, що інформація, отримана в процесі обговорення питань можливості участі студентів у зарубіжних програмах, буде корисною для усіх присутніх.

Начальник відділу по роботі з міжнародними організаціями та іноземними партнерами Ірина Михайлівна Сова розповіла студентам про можливості навчання у зарубіжних ВНЗ, про те, як реалізується співпраця університету з вузами європейських країн у сфері обмінів студентами та викладачами, наукової роботи, програм надання подвійних дипломів: «Одним з найбільш ефективних напрямків міжнародної діяльності ДНУ є виконання міжнародних проектів, а саме участь у міжнародній програмі надання матеріально-технічної допомоги Темпус, яка розпочалася з 1994 року. За 1994-2010 рр. в ДНУ реалізовано 14 Темпус проектів. З 2007 р. ДНУ є учасником консорціуму європейської програми академічних обмінів «Еразмус Мундус: Вікно зовнішнього співробітництва – Білорусь, Молдова, Україна». Ця програма повністю фінансується Євросоюзом та надає можливість студентам протягом двох семестрів пройти навчання в європейському університеті-партнері. За період з 2007 по 2010 рік за цією програмою 20 співробітників та 26 студентів нашого університету пройшли навчання та стажування в європейських університетах-партнерах консорціуму.

Ще одним перспективним напрямком співробітництва ДНУ з вищими навчальними закладами країн Євросоюзу є співпраця в рамках договорів про співробітництво. Наразі ДНУ має 31 угоду про співробітництво у сфері обмінів студентами та викладачами, наукової роботи, програм надання подвійних дипломів з ВНЗ Бельгії, Іспанії, Італії, Латвії, Німеччини, Португалії, Франції та інших країн».

Цікаві й пізнавальні розповіді від учасників програм у супроводі слайдів про навчання в закордонних вузах прослухали присутні. Зокрема, студентка факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Христина Гашок, яка навчалася в університеті Аристотеля у м. Салоніки (Греція), ознайомила з такими небаченими для українського студентства вільностями у грецьких ВНЗ як вибір предметів за бажанням студента, можливість вільно покинути аудиторію за відсутності будь-яких зауважень зі сторони викладача, а «хвости» можна здавати ще протягом п’яти років після закінчення університету – лише тоді отримаєш диплом. У рамках програми Erasmus Mundus Христина також отримала можливість відвідати Зевса на Олімпі, сонячні Афіни та інші важливі культурно-історичні місця Еллади.

Викладач соціально-гуманітарного факультету Ганна Кальміус навчалась у Болонському університеті (Італія). Вона розповіла про переваги та недоліки системи навчання в цьому університеті. Позитивними моментами є можливість вивчення кількох іноземних мов одразу, загальновизнаний диплом європейського зразка, вибір предметів за власним бажанням, загальна комп’ютеризація навчального процесу. Суттєві недоліки - нерівномірний розподіл навчального навантаження протягом різних семестрів, неврегульована кількість студентів у групах від двох до кількох десятків, розкиданість корпусів у п’яти містах.

Управлінням з міжнародного співробітництва ДНУ створено новий сайт управління, де розміщена інформація щодо можливостей навчання студентів за кордоном. Тут студенти можуть знайти витяг з положення про академічну мобільність студентів, яке регулює порядок оформлення академічної відпустки студентів та складання академрізниці.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram