Версія для друку

Фестиваль "Французька весна-2006"

21 березня у Дніпропетровську, в Палаці студентів ДНУ, урочисто відкрився традиційний фестиваль "Французька весна-2006", який триватиме місяць. В його рамках працював також Другий міжнародний фестиваль студентських франкомовних театрів, проводився всеукраїнський франкомовний конкурс, відкрилися різноманітні виставки тощо.

У церемонії відкриття творчого форму взяли участь радник з питань культури і співробітництва Патрік Донабедян, ректор ДНУ, професор Микола Поляков, співробітники Посольства Франції в Україні.


Театральний фестиваль зібрав молодіжні трупи, яких єднає любов до французької мови. Тож, приїхали учасники з Молдови, Угорщини, України. Юні аматори зі сміливістю, притаманною молодості, взялися за найскладніші для втілення на сцені твори. Це і фантазія за творами Габріеля Гарсіа Маркеса, і "Аглавенна та Сілізетта" М.Метерлінка, і постановка за монологами Жоржа Фейдо, і класична п'єса Мольєра "Удаваний хворий"...

Проте "Французька весна-2006" передбачала не тільки театральний фестиваль, а й різноманітні виставки, музичні і хореографічні виступи, кінофестиваль. Так, у Придніпровській академії будівництва та архітектури розпочала свою роботу виставка "Архітектурні транскрипції", а архітектурний критик, авторка численних статей і монографій Крістін Демулен на її відкритті провела лекцію-презентацію. Виставка демонструє різні приклади архітектурних перевтілень в той час, коли у Франції колективне усвідомлення призводить до максимального збереження архітектурної спадщини, не перешкоджаючи, тим не менше, її трансформації. Цим заходом Французький культурний центр продовжує діалог, що розпочався у грудні минулого року між французькими та українськими архітекторами навколо питань культурної спадщини і містобудування.


У рамках "Французької весни-2006" в театрі ім. Т.Г.Шевченка проводиться також фестиваль сучасної хореографії "Вільний танок", на сцені Дніпропетровської обласної філармонії виступає джазове "Жан-Франсуа Без", у кінотеатрах "Родина" і "Салют" проходить Фестиваль французького кіно, під час якого відбуваються допрем'єрні покази фільмів. Цікаві культурні заходи проходять і у Центральній міській бібліотеці. Тут відкрилася мультімедійна комп'ютерна виставка "Навколо Франції", 6 квітня - вечір пам'яті Ігоря Стравінського, а також демонструються сучасні французькі фільми мовою оригіналу.

Свято французької культури, як завжди, було організовано за участю Посольства Франції в Україні, Французьким культурним центром і, звичайно, дніпропетровським відділенням Альянс Франсез. У партнерстві з Дніпропетровською міською радою, історичним музеєм ім. Д.І.Яворницького, Дніпропетровським національним університетом, Придніпровською академією будівництва та архітектури, Центральною міською бібліотекою Альянс Франсез провів і проводитиме численні культурні та освітні заходи. Все це, безсумнівно, сприятиме подальшому зростанню інтересу до чудової європейської країни, її мови, культури, мистецтва.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram