Версія для друку

Вшанування пам’яті загиблих під час Великої Вітчизняної війни «Естафета поколінь»

З нагоди 65-річчя Великої Перемоги в Дніпропетровському національному університеті ім. О. Гончара відбулася урочиста церемонія вшанування пам’яті загиблих під час Великої Вітчизняної війни студентів та співробітників університету. Урочисті збори пройшли біля меморіалу, на якому викарбувані прізвища 160 студентів, аспірантів і викладачів, що з університетських аудиторій пішли до лав Червоної Армії і загинули на полі бою. Дві третини полягли в боях за рідну Україну, визволяючи Донбас, Київ, Севастополь… Тільки хімічний факультет у роки Великої Вітчизняної втратив 40 викладачів і студентів.

Учасники «Естафети поколінь» вшанували пам'ять загиблих і привітали ветеранів Великої Вітчизняної війни, які й донині передають свої знання і життєвий досвід студентам. Ветеранська організація ДНУ одна з найчисленніших у Жовтневому районі. Сьогодні вона нараховує 50 учасників бойових дій і 144 ветеранів тилу.

Ректор ДНУ ім. О. Гончара професор М. В. Поляков звернувся до представників великої університетської громади: «Символічно, що сьогодні студентів, викладачів та ветеранів зібрав світлий день Великої Перемоги. В університеті є місця, де відчуваєш особливе хвилювання, і пов’язані вони з увічненням пам’яті тих, хто не повернувся з війни. Ми вдячні тим, хто здобував перемогу, завойовував свободу і дав нам можливість жити і працювати. Пишаємося тим, що у перші дні війни сотні студентів і викладачів Дніпропетровського університету стали на захист рідної землі. І в цей урочистий день схиляємо голови перед світлою пам’яттю наших університетських колег, які віддали свої молоді життя за свободу рідної Батьківщини. Вічна їм пам'ять».

Проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді В. В. Іваненко відзначив: «65 років тому переможний салют сповістив про закінчення війни – найзапеклішої і найкривавішої з усіх воєн світової історії. Невимовно дорогу ціну заплатив наш народ за Перемогу. Майже кожна родина пізнала гіркоту втрати. Чим далі відходить в минуле образ війни, тим повніше постає подвиг наших батьків і дідів, усіх, хто виніс тягар воєнного лихоліття, хто покрив себе славою у смертельному двобої. А нашим моральним обов’язком є збереження духовної єдності з поколінням, для якого патріотизм, любов до рідного краю були не просто словами, а найвищим ціннісним мірилом».

Голова Ради ветеранів війни та праці ДНУ полковник В. А. Гладуш наголосив: «Сьогодні всі, хто прийшов до пам’ятного місця нашого університету, представляють чотири покоління, найстарше з яких – ветерани, учасники бойових дій та трудового фронту, діти війни. Друге покоління – викладачі й співробітники університету, які є дітьми фронтовиків, третє, до якого належу і я, – онуки ветеранів і четверте покоління, студентство – правнуки. Світле небо, мирна праця, різнокольорове вбрання, щастя в очах наших сучасників – це те, що всупереч чорним замислам Гітлера, здобуте нашими славними переможцями. Стратегія великої перемоги кувалася протягом тривалого часу: у жовтні 43-го було визволено Дніпропетровськ, у жовтні 45-го – всю Україну. Сьогодні студентський актив має чудову нагоду здійснити екскурсію славними місцями визволення Дніпропетровщини. Ці заходи і є виявом того, що студенти будуть передавати славні події Великої Перемоги своїм дітям та онукам».

Вічна слава героям, які пройшли дорогами війни, здобули перемогу для майбутніх поколінь! Вклонімося живим! Ніхто не забутий, ніщо не забуто!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram