Версія для друку

Творчість та інтелект – для вирішення економічних завдань

Нещодавно Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара приймав талановитих молодих економістів у рамках ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з економічної інформатики.

Перший етап відбувався на базі кожного ВНЗ і дозволив визначити переможців, які й взяли участь у другому, заключному етапі в межах усієї країни. Географічний ареал змагань досить широкий. Цього року гостями ДНУ стали 35 студентів з 15 міст та 23 ВНЗ. Взяти участь в олімпіаді з'їхалися кращі студенти-економісти з Києва, Харкова, Донецька, Вінниці, Сум, Полтави та інших міст України – представлені майже всі регіони.

Олімпіада проходила на базі економічного факультету ДНУ, а саме – кафедри комп'ютерної обробки фінансово-економічної інформації. Змагання проводились у комп’ютерних лабораторіях у два тури: перший – теоретичний, другий – практичний. На теоретичному учасникам були запропоновані комплексні тестові питання з основ економічної інформатики, системного забезпечення інформаційних процесів, сучасних технологій автоматизованої обробки економічної інформації. Завдання другого туру передбачало розв’язання п’яти задач з використанням персонального комп’ютера. Для цього були необхідні неабиякі навички роботи в текстовому редакторі, електронних таблицях, системі управління базами даних, Web-браузері; знання основ офісного програмування та Web-дизайну. В цілому, за обидва тури олімпіади максимальна кількість набраних балів становила 250.

До складу оргкомітету і журі увійшли досвідчені науковці з різних ВНЗ України. Аналізуючи виконані учасниками конкурсні завдання, члени журі оцінювали ступінь самостійності мислення студентів, логіку викладання матеріалу, вміння формулювати правильні висновки та обґрунтовані пропозиції, володіння персональним комп’ютером і вміння застосовувати сучасні комп’ютерні технології при розв’язанні різноманітних економічних задач.

Після змагань відбувся концерт, який за традицією підготували для учасників олімпіади студенти економічного факультету ДНУ.

Як проходив заключний етап олімпіади цього року, розповіла завідувач кафедри комп'ютерної обробки фінансово-економічної інформації доцент О.М.Притоманова:

- Наш факультет має сучасну матеріальну базу, добре обладнані комп’ютерні класи; за роки існування випущено багато фахівців, знаних в Україні як спеціалісти високого рівня. Тому не випадково Міністерство освіти і науки України доручило саме ДНУ проведення протягом трьох років заключного етапу Всеукраїнської олімпіади з економічної інформатики.

Цього року олімпіада на факультеті проводиться вже вдруге. До нас приїхали дуже сильні студенти, з глибокими, ґрунтовними знаннями як теоретичних основ дисципліни, так і вмінням їх практичного застосовування. Виконання учасниками запропонованих на олімпіаді завдань вимагало від них творчого підходу і нестандартного мислення; студенти вразили нас оригінальністю у розв’язанні практичних задач. Ми побачили нестандартні підходи, які запропонували молоді люди, вміння обрати оптимальне рішення з декількох можливих. Тобто, участь в олімпіаді збагатила не тільки студентів, але й нас, викладачів.

На урочистому закритті ІІ етапу олімпіади відбулося нагородження переможців, які отримали від оргкомітету дипломи та цінні призи. Першим став студент 2 курсу ДНУ ім. О.Гончара Костянтин Мірошниченко, призер олімпіади минулого року – він отримав зовнішній жорсткий диск; друге місце посів Олександр Калібєров (ХГУ „Народна українська академія”) – нагороджений бездротовою клавіатурою з мишою; третє поділили Андрій Столяров (АДІ ДВНЗ „Донецький національний технічний університет”) та Ксенія Байбуза, також студентка 2 курсу ДНУ, вони отримали USB флеш пам’ять. Всі учасники нагороджені грамотами.

Вітаючи учасників з високими результатами, декан економічного факультету професор С.О.Смирнов зазначив:

- Ви всі проявили високий інтелект, показали фундаментальні знання, що виходили далеко за рамки вузівської програми. Для того, щоб виявити переможців, навіть необхідно було провести додатковий тур – після перших двох турів результати були рівні. Це переконливо свідчить про те, що у нас в Україні добре готують студентів з економічної інформатики. Оргкомітет олімпіади обов’язково направить листи подяки ректорам кожного закладу. Чекаємо на вас наступного року.

Учасники відзначили високий рівень організації та проведення олімпіади і висловили думку, що такі зустрічі повинні продовжуватися, бо вони вкрай потрібні для фахового зростання.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram