Версія для друку

Молоді українські програмісти крокують до світової першості

З 7 по 9 квітня у Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара на факультеті прикладної математики проходив II етап Всеукраїнської студентської командної олімпіади з програмування серед ВНЗ III-IV рівнів акредитації східного регіону (Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Харківської областей). Цей тур став творчим змаганням з професійної та практичної підготовки студентів у мистецтві комп’ютерної алгоритмізації і створення ефективних програм, що реалізують обрані алгоритми.

- Міністерство освіти і науки призначило наш університет на три роки базовим вищим навчальним закладом для проведення регіонального півфіналу олімпіади, – розповіла декан факультету прикладної математики, доктор фізико-математичних наук, професор О.М.Кісельова. – Олімпіада, яка цього року мала офіційний статус 1/8 фіналу чемпіонату світу з програмування серед студентських команд під егідою Association for Computing Machinery (ACM), проводилась англійською мовою в режимі on-line. Україна була поділена на чотири регіони: півфіналістів приймали також в КНУ ім. Т.Шевченка, Сумському держуніверситеті, Таврійському університеті ім. В.І.Вернадського. В ДНУ змагалися 39 команд, а всього у 1/8 фіналу першості світу взяли участь 130 українських команд.

Студенти-програмісти, учасники олімпіади – це потужна інтелектуальна еліта. Обравши програмування за фах, вони вже забезпечили собі цікаве, ймовірно заможне майбутнє, пов’язане з новітніми технологіями. Наші випускники користуються попитом не тільки в регіоні, але й за кордоном,– наголосила Олена Михайлівна.

Про зміни у проведенні змагань розповів координатор від ДНУ, завідувач кафедри комп’ютерних технологій, кандидат фізико-математичних наук, доцент, О.Л.Хижа:

- Цього року введено нові правила проведення Всеукраїнської студентської командної олімпіади з програмування, які роблять наш півфінал прозорим для координаторів світових олімпіад. Так, суттєво змінилася технологія перевірки робіт. Раніше діяла напівавтоматична перевірка: програмне забезпечення інсталювалося в базовому ВНЗ кожного з чотирьох регіонів, в яких і проводився окремий турнір. Цього року півфінали вперше проводились за допомогою Інтернету на одному сервері, автори задач дистанційно оцінювали та відповідали на запитання учасників олімпіади, тобто кожен автор оцінював розв’язання своєї задачі в усіх регіонах. Інтегрування до системи міжнародних олімпіад дозволить нашим командам претендувати на поїздки до Бухаресту за результатами півфіналу. На жаль, цього разу лише одна команда ДНУ пройшла до фіналу, вона й буде змагатися за призові місця. А переможцем стала команда Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут", яка успішно розв’язала повний набір задач. Організаційний рівень змагань виявився високим завдяки базі університетського ліцею інформаційних технологій. Представники всіх команд висловили нам подяку.

Артем Горобець, член команди-фіналіста ДНУ, брав участь в олімпіаді вперше. Він студент 2 курсу факультету прикладної математики зі спеціальності програмне забезпечення. Інтерес до занять з програмування з’явився у юнака в 8 класі середньої школи, з 9 – навчається в ліцеї-інтернаті фізико-математичного профілю при ДНУ:

- Наша команда посіла сьоме місце в рейтингу півфіналу олімпіади. Я отримав задоволення від участі в турнірі, і не тільки від самої атмосфери змагань, а й від процесу виконання завдань. На олімпіаді були дуже цікаві задачі, що змушували швидко й результативно думати. Приємно, що переможців нагороджують корисними призами, так, на першому етапі мені подарували цінну книгу з програмування.

Вадим Двойнішніков, також студент 2 курсу зі спеціальності програмне забезпечення та випускник фізико-математичного ліцею. В олімпіадах брав участь неодноразово – ще з ліцею, минулого року вийшов до фіналу України:

- Я ставлюся до участі в олімпіадах (крім стандартного спортивного інтересу та загартування характеру) як до вдосконалення майстерності у програмуванні. І це не стільки знання певних мов програмування і спеціальних функцій, як вміння правильно писати програми та робити це у найоптимальніший спосіб. Для швидкого розв’язання задач необхідно знати сучасні алгоритми, оскільки на турнірі часу для написання власних не вистачає – чим раніше розв’яжеш задачу, тим менше штрафних балів. Наша команда не потрапила до півфіналу, і для мене це стало поштовхом для подальшого самовдосконалення. Я вкотре зрозумів, що далеко не найкращий, і ще треба багато працювати.

Від імені колективу ДНУ ім. О.Гончара з успішним завершенням олімпіади всіх учасників привітав перший проректор, професор О.О.Кочубей. Він побажав студентам успіхів у реалізації задумів і мрій, творчого підходу до науки і роботи. „Дивлячись у ваші живі, розумні, натхненні очі, я переконаний, що в нашій країні все буде добре і з освітою, і з інформатикою, і з комп’ютерною технікою. Тут немає тих, хто програв, ви всі найкращі, всі переможці на певному етапі життя” – наголосив Олександр Олексійович.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram