Версія для друку

Українсько-польський діалог

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідали представники 15 вищих навчальних закладів Польщі, які прагнуть поглиблювати українсько-польську співпрацю в галузі освіти і науки.

У Палаці студентів відбувся польсько-український круглий стіл «Разом до якісної вищої освіти», в ході якого обговорювалися питання спільної участі ВНЗ Польщі і України в освітніх і дослідницьких програмах ЄС, можливості введення спільних польсько-українських дипломів, передумови для активізації мобільності студентів.

«Співпраця ДНУ з польськими освітянськими та науковими установами почалася ще 1994 року, – зазначив ректор Микола Вікторович Поляков. – Тоді кафедра оптоелектроніки встановила наукові зв‘язки з Інститутом фізичної хімії (ІХФ) Польської Академії Наук. Сьогодні в ДНУ реалізуються двосторонні угоди з шістьма польськими навчальними і дослідницькими установами. Яскравим прикладом є співпраця з Люблінським університетом Марії Кюрі-Склодовської (УМКС), що триває з 2003 року. Студенти й викладачі факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ кожного року відправляються на стажування до Інституту мистецтв УМКС, де беруть участь не тільки у пленерах, а й у престижних міжнародних фестивалях разом з європейськими митцями. Минулого року вперше пройшов пленер польських студентів в Україні. Сьогоднішня зустріч демонструє зацікавленість обох сторін у поглибленні академічної співпраці, активізації студентських обмінів, реалізації міждержавних наукових програм. Це ще один крок до створення спільного Європейського освітянського простору,»– наголосив ректор ДНУ Поляков.

Організатором презентацій польських вишів у потужних університетських центрах України виступив польський освітній фонд «Перспективи». У Харкові, Донецьку і Дніпропетровську фондом представлений проект Study in Poland. Для реалізації цього масштабного задуму об’єдналися 40 державних і приватних університетів з усіх регіонів Польщі, які зацікавлені у розвитку співпраці з українськими університетами. Одним з пріоритетних напрямків польські колеги вважають співпрацю в науковій сфері, а саме студентський обмін і спільну участь в проектах Європейського Союзу.

Президент освітнього фонду «Перспективи» Вальдемар Сівінські впевнений, що інтереси освітян Польщі й України мають багато точок перетину. «По-перше, ми сусіди, і нам набагато легше налагодити співпрацю. По-друге,ми відчуваємо велику зацікавленість української молоді до освітніх програм наших університетів, тому польські ВНЗ прагнуть встановлювати зворотній зв'язок. Сьогодні кожен п’ятий іноземний студент у Польщі – з України. Але польських студентів в українських університетах поки мало, і ми маємо вирівняти цей дисбаланс. По-третє, ми хочемо разом брати участь в реалізації програм Євросоюзу. Сьогодні Рада Європи приділяє багато уваги створенню єдиного європейського наукового і освітнього простору, на реалізацію таких програм як Tempus і Erasmus Mundus виділяється багато коштів. Але для плідної роботи необхідно мати досвід співпраці й до оголошення тендеру, треба знати коло наукових інтересів партнерів, знати, які дослідження ведуться в тому чи іншому університеті,» - пояснив Вальдемар Сівінські.

В роботі круглого столу взяли участь представники 6 дніпропетровських ВНЗ. З боку польської делегації працювали представники 4 класичних університетів, 5 політехнічних, 3 академій, 3 вищих шкіл. Всі вони докладно презентували свої виші дніпропетровським студентам, пояснили необхідні вимоги до кандидатів на участь у програмах студентського одміну, відповіли на всі запитання молодих людей.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram