Версія для друку

Магістри-фізики ДНУ отримали український і польський дипломи

Троє магістрів факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара завершили навчання за програмою двох дипломів з Педагогічним університетом у Кракові (Польща). Дипломи українського та європейського зразка Олександру Горбатку та Євгенію Скрипніку урочисто вручив ректор ДНУ Сергій Оковитий. Ще один учасник програми отримає диплом невдовзі, оскільки захистився пізніше від своїх колег.


«Впевнений, що під керівництвом науковців із Дніпровського національного та Краківського педагогічного університетів ви зможете успішно здобути ступінь PhD з фізики та продовжити традиції подвійних захистів дисертацій», – наголосив Сергій Іванович.

«Співпраця між ДНУ та Педагогічним університетом в Кракові триває вже чотири роки. За цей час 11 студентів отримали диплом нашого університету та польського, – розповів координатор договору між ДНУ та Педагогічним університетом у Кракові професор Михайло Трубіцин. – Наші цьогорічні випускники навчалися в обох університетах за єдиною програмою з фізики. Тобто вони отримали диплом магістра фізики у нас і диплом магістра фізика зі спеціалізації «Твердотільна оптоелектроніка» в університеті Кракова. Сподіваюся, що юнаки й дівчата, які занурилися в європейський освітній простір, набули дуже цінного досвіду, що допоможе їм у подальшому житті. Частина з них продовжують навчання в аспірантурі ДНУ чи європейських університетів. Безперечно, подвійний диплом стане їм у нагоді».


Для того, щоб стати учасником програми двох дипломів, юнакам треба було добре навчатися в ДНУ з фізики, прикладної фізики або електроніки – базових спеціальностей, з яких набирається група. Також потрібні знання з англійської мови не менше рівня B2, адже навчання в Краківському університеті здійснюється англійською, як і захист дипломів перед польською екзаменаційною комісією. Протягом першого семестру магістратури учасники програми навчаються в Україні, протягом другого – також, проте дві дисципліни їм викладають польські фахівці в дистанційному режимі, третій семестр проходить у Кракові, після чого студенти повертаються до ДНУ і захищають дипломи для української екзаменаційної комісії, а протягом четвертого семестру продовжують навчання в Кракові очно чи дистанційно та захищають диплом і там.


«Європейський диплом – це козир, з яким легше буде працевлаштуватися і в Україні, і в Європі, – вважає володар двох дипломів Олександр Горбатко. – Для того, щоб навчатися за цією програмою, потрібно добре знати англійську мову, яку я не любив. Але коли запропонували навчання за програмою двох дипломів, довелося «підтягувати» свій рівень англійської протягом року на додаткових курсах. Також потрібні гарні базові знання з фізики. Радий, що мені випала нагода навчатися в двох університетах і отримати європейський диплом в Україні. Сподіваюся, що багато студентів ДНУ незабаром також скористаються такою можливістю. Мені сподобався Краків – європейське місто з підстриженими газонами й деревами. За моїми спостереженнями, люди там ментально такі ж, як і ми, відмінність полягає лише в рівні життя».


Євгеній Скрипнік погодився навчатися за програмою двох дипломів, бо це можливість набути цінного досвіду в європейській країні. «Наявність двох дипломів дає чудові перспективи, – каже Євгеній. – Мої враження – позитивні, здобутий життєвий і фаховий досвід – цінний. Хотів би висловити подяку нашому науковому керівникові Михайлу Павловичу Трубіцину, який вів нас цим шляхом. Краків – красиве місто, в центрі якого – старе місто, за ним – більш сучасні будівлі. У лабораторіях польського університету ми працювали на сучасному обладнанні. Викладачі йшли нам назустріч, знайти спільну мову, незважаючи інколи на труднощі з англійською, було нескладно. Буду продовжувати навчання в аспірантурі ДНУ та Краківського університету. Хотілося б бути передусім професором українського чи польського вишу або науковцем, або займатися якоюсь технічною діяльністю».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram