Версія для друку

ДНУ увійшов у десятку кращих університетів України за рейтингом SCImago IR 2021

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара посів 10-е місце серед ЗВО України в авторитетному міжнародному наукометричному рейтингу The SCImago Institutions Rankings 2021 (SIR).

Крім того, серед усіх 39 українських ЗВО (з 7533 навчальних закладів світу, представлених у SIR 2021) ДНУ виявився найкращим університетом України у галузях «Бізнес, менеджмент та бухгалтерський облік», «Економіка та фінанси», «Суспільні науки», а також посів четверту сходинку у галузях «Екологія» й «Сільськогосподарські та біологічні науки» і шосту – в галузі «Науки про Землю».

Високі позиції у загальнонаціональному рейтингу від SCImago є визнанням наукового потенціалу та плідної роботи фахівців нашого університету. Адже в цьому впливовому ранжуванні ДНУ бере участь вперше – до 2020 року наукометричні показники Дніпровського національного університету до цього масштабного дослідження не входили.

Ректор ДНУ професор Сергій Оковитий зазначив: «Проведена протягом останніх двох років ефективна робота зі структурування профілів науковців ДНУ у базах даних Scopus та Google Scholar значно збільшила об’єктивні показники нашого університету й призвела до того, що наукові здобутки вчених ДНУ стали відображатися і ранжуватися в таких престижних рейтингах. Зазначу, що, за методологією дослідження, до SCImago не можна подати заявку – ЗВО автоматично включається в даний рейтинг. Відтак, зазвичай учасниками рейтингу стають лише ті наукові заклади, які подолали прохідний бар’єр за публікаційною продуктивністю (мінімум 100 наукових робіт будь-якого типу, що індексуються в Scopus за останні п'ять років, що передують року публікації рейтингу). Виходячи з цього, можна прогнозувати, що в наступні роки наші показники будуть кращими і реально відображатимуть науковий потенціал ДНУ».

The SCImago Institutions Rankings – це найбільший рейтинг навчально-наукових інституцій світу. Цей міжнародний наукометричний рейтинг оцінює науково-дослідну, інноваційну та соціальну складові діяльності близько 4 000 закладів вищої освіти світу, 1 200 науково-дослідних установ, понад 800 закладів охорони здоров’я та понад 170 приватних компаній, що займаються науково-дослідною діяльністю. Випускається він іспанською лабораторією SCImago щорічно із 2009 року. Для ранжування дослідницька група SCImago використовує дані виключно з незалежних джерел: бібліометричної бази даних Scopus, бази даних міжнародних патентів Patstat та вебометричні бази даних. Зокрема, рейтинг формується на основі 17 параметрів трьох різних груп індикаторів: Research (науково-дослідна робота: джерело даних – Scopus, сумарний ваговий коефіцієнт – 50%), Innovation (інноваційна діяльність: джерело даних – Patstat, сумарний ваговий коефіцієнт – 30%) та Societal Impact (соціальний вплив: джерела даних – Google і Ahrefs, сумарний ваговий коефіцієнт – 20%).

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram