Версія для друку

Ректор НТУУ «КПІ» – Почесний доктор ДНУ ім.Гончара

Мантію і диплом Почесного доктора Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара отримав ректор Національного технічного університету «КПІ», академік НАН України Михайло Згуровський.

Виконуючи почесну місію на урочистому засіданні Вченої ради, ректор ДНУ Микола Поляков зазначив, що класичний і політехнічний університети єднають десятиліття наукової співпраці, а нинішня зустріч дала змогу накреслити ще кілька перспективних проектів, важливих для студентів і науковців обох ВНЗ. «Михайло Захарович Згуровський являє собою яскравий приклад вченого сучасної формації. Він є членом багатьох українських і зарубіжних наукових товариств, Національним представником України в Міжнародній Раді з Науки. Заслужений діяч науки і техніки України, тричі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Михайло Захарович є автором більше 30 монографій і підручників, понад 300 наукових праць, підготував 6 докторів і 29 кандидатів наук. Ми з радістю вітаємо його в числі Почесних докторів ДНУ», – наголосив Микола Вікторович Поляков. Також, згідно з рішенням Вченої ради ДНУ, за вагомий особистий внесок у розвиток механіки та впровадження наукових результатів у навчальний процес М. З. Згуровського нагороджено Почесною медаллю «Академік Володимир Моссаковський».

З 1993 року Вчена Рада Дніпропетровського національного університету присвоїла ступінь Почесного доктора ДНУ з наданням всіх належних прав, почестей і привілеїв 26 видатним вченим та діячам з різних країн світу.

«Велика честь, яку надали мені сьогодні, покладає на мене і великі обов’язки, – зазначив Михайло Згуровський. – Я вважаю, що маю більше сприяти розвитку міжуніверситетських відносин. Ми з Миколою Вікторовичем вже домовилися про ряд програм, які будемо реалізовувати найближчим часом. Перш за все, це студентська мобільність. Сьогодні багато говориться про мобільність студентів на території Євросоюзу, в межах Болонської системи. Ми вважаємо, що мобільність в межах національного університетського простору, між такими університетами як КПІ, Дніпропетровський національний, Харківський авіаційний, що готують фахівців для аерокосмічної галузі, була б дуже плідною для студентів. Також ми започатковуємо програму «Майбутнє України», яка дозволить виявляти талановитих школярів і сприяти розвитку їх таланту, в тому числі і через можливість отримати вищу освіту за покликанням».

Наукові школи НТУУ «КПІ» та ДНУ імені О.Гончара об’єднують постаті видатних вчених, академіків Л.В. Писаржевського, О.М. Динника, Д.П. Коновалова та багатьох інших. Під егідою двох університетів постійно проводяться конкурси студентських робіт в галузі аерокосмічної освіти, реалізуються проекти у молодіжному аерокосмічному об’єднанні «Сузір’я», проводяться учнівські олімпіади. Обидва ректори висловили переконання, що ці зв’язки будуть поглиблюватися в майбутньому.

Під час відвідування Дніпропетровського університету шанований київський гість ознайомився з діяльністю Обласного центру історії та розвитку української мови, відвідав аудиторії імені Олеся Гончара і Павла Загребельного, Ресурсний центр з підготовки магістрів політології, високо оцінив етнографічну і археологічну експозиції, зібрані студентами і викладачами ДНУ. «Саме таке єднання новітніх космічних технологій і культурних традицій нашого народу, що спостерігається у вашому університеті, є запорукою гармонійного розвитку особистості,» – сказав Михайло Згуровський.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram