Версія для друку

Україна – Корея: перші кроки співпраці

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідали члени консультаційної ради з питань розвитку коcмічної індустрії уряду Республіки Корея.

Професори Сеульського національного університету Кім Сенг Чо і Чангамського національного університету Кім Ю прибули до України з метою пошуку партнерів для наукового і академічного співробітництва. «Ми водночас представляємо і уряд, і академічні установи, - зазначив директор Дослідницького центру літальних апаратів, професор Кім Сенг Чо, - тому прагнемо знайти зацікавленість у спільному виконанні як дослідницьких робіт, так і розвитку освіти аерокосмічного напряму. Корейською стороною серед імовірних країн-партнерів розглядаються Росія, Україна, Індія та Японія, тому ми сьогодні у Дніпропетровську – визнаному центрі українського ракетобудування. Ми хотіли б докладніше вивчити спектр наукових інтересів учених ДНУ в галузі космічної інженерії, щоб вийти з пропозиціями до уряду нашої країни».

Минулого року Південна Корея вперше здійснила запуск ракети космічного призначення, в розробці якої брали участь російські фахівці. Ракета-носій KSLV-1 мала вивести на орбіту апарат для дослідження стану атмосфери і океану, однак супутнику не вдалося вийти на задану орбіту. «Сьогодні ми ретельно досліджуємо технічні проблеми, що стали причиною невдачі, і шукаємо нові шляхи розв’язання наукових задач, пов’язаних із запуском,» - розповів професор Чангамського національного університету Кім Ю.

«Ми із задоволенням спостерігаємо за динамікою розвитку Корейської Республіки, – звернувся до гостей ректор ДНУ ім. О.Гончара Микола Вікторович Поляков. – Протягом останніх років ваша країна зробила потужний прорив, особливо у галузі новітніх технологій, тому ми бачимо широкі перспективи для співпраці за різними напрямами. ДНУ сьогодні має приклади успішної реалізації наукових, дослідницьких, освітніх і культурних проектів з партнерами майже 70 країн світу, у рамках діяльності Євразійської асоціації університетів є досвід співпраці і з корейськими університетами.

З 50-х років минулого століття науковці Дніпропетровського університету спільно з конструкторами ДКБ «Південне» і виробничниками «Південмашу» працюють над створенням та вдосконаленням пускових ракетних комплексів і космічних літальних апаратів, – відмітив професор М.В. Поляков. – І сьогодні ракети-носії, які виробляються в Україні, по праву вважаються одними з найнадійніших у світі. Протягом усіх цих років ми створювали таку систему освіти з аерокосмічного напряму, яка б дозволяла максимально наблизити навчальний процес до виробничих потреб галузі: облаштували навчальні лабораторії у виробничих цехах, залучали до викладання спеціальних дисциплін кращих конструкторів і інженерів, вели спільні наукові дослідження. Нині ми пишаємося тим, що провідні підприємства і установи ракетно-космічної галузі не тільки в Україні, а й у Росії очолюють наші випускники».

Ректор університету запросив гостей докладно вивчити спектр сучасних наукових робіт вчених фізико-технічного, механіко-математичного, хімічного й інших природничих факультетів та знайти цікаві для корейських університетів напрямки співпраці. Як наголосив професор Сеульського національного університету Кім Сенг Чо, у класичних університетів обох країн є багато спільних рис: навчальні заклади схожі як за кількістю студентів і професорсько-викладацького складу, так і за широким переліком напрямів підготовки фахівців – від мистецтва до медицини і математики. Сьогодні Сеульський університет прагне набути світового визнання, тому майже третина курсів викладається англійською. Представники обох країн висловили впевненість, що співпраця в галузі освіти і науки буде на користь і корейським, і українським університетам.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram